Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 11. september 2008  |
Spørgsmål 427:
â€Vil ministeren i forlængelse af svaret pÃ¥ FLF alm. del – samrÃ¥dsspm AI, AJ, AK, AL, AM, AN og AR den 12. august 2008 om salmonellaepidemien oplyse hvilke analysemetoder, der anvendes til at spore forekomst af salmonella i Sverige, Finland og Norge?â€
Svar:
Sverige og Finland har som bekendt særstatus på salmonellaområdet, for både fjerkræ-, svine- og kvægproduktionen. Norge er ikke medlem af EU, men har samme salmonellastatus. Det betyder, at der i disse lande er nultolerance for salmonella. Det er derfor ikke nødvendigt at typebestemme salmonellabakterien for at vurdere, om et parti kød kan forhandles frit eller ej, sådan som det er nødvendigt i den danske case-by-case kontrol. I Sverige, Norge og Finland er den primære bestemmelse af salmonellabakterien tilstrækkelig, og det forkorter analysetiden betragteligt.
Metoder til undersøgelse af fødevarer, som en del af den offentlige kontrol, skal opfylde en række krav i EU-reglerne på området. Det betyder, at det er samme udvalg af metoder, der er til rådighed i de øvrige EU-lande, som i Danmark.
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø