Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 11. september 2008

Sagsnr.: 13019

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 14. august 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 426) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 426:

 â€Vil ministeren i forlængelse af svaret pÃ¥ FLF alm. del – samrÃ¥dsspm. AI, AJ, AK, AL, AM, AN og AR den 12. august 2008 om salmonellaepidemien oplyse, om der fra dansk side forskes i metoder til bekæmpelse af forekomst af salmonella i kød?”

 

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at Udvalget ønsker oplyst, om der fra dansk side bliver forsket i analysemetoder, som kan afsløre salmonella i kød på et så tidligt tidspunkt som muligt.

 

Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet har oplyst, at Instituttet i samarbejde med en række nationale og internationale forskningsinstitutter forsker i at udvikle hurtigere og billigere metoder til at kunne påvise og kvantificere uønskede mikroorganismer. De ”nye” metoder er imidlertid endnu ikke færdigudviklet og dermed ikke klar til implementering i den offentlige kontrol.

 

Fødevarestyrelsen har oplyst mig om, at man ved case-by-case kontrollen bruger konventionelle mikrobiologiske isolations- og karakteriseringsteknikker. Det er tidskrævende teknikker, og analysetiden er relativ lang. Der bruges en hurtigmetode til den første undersøgelse for salmonella, men da det er nødvendigt at dyrke bakterien for at  bestemme salmonellatypen og hvilke antibiotika, bakterien er resistent overfor, er det nødvendigt at bruge konventionelle metoder.     

  

Ifølge Fødevareinstituttet er der behov for nye og væsentligt hurtigere metoder, hvis man skal nedsætte analysetiden. På nuværende tidspunkt eksisterer der imidlertid ingen relevante hurtigmetoder, der kan implementeres som rutinemæssige kontrolanalyser, og som dermed vil kunne bidrage til at nedsætte analysetiden.

 

Fødevareinstituttet deltager i og koordinerer blandt andet flere EU og nordiske projekter med fokus på påvisning og karakterisering af salmonella. Projekterne fokuserer blandt andet på udvikling af metoder til hurtig påvisning af salmonella. Udfordringen er at opnå samme eller bedre følsomhed, som ved de nuværende konventionelle metoder, og at isolere bakterierne fra positive prøver, så man kan karakterisere bakterien nærmere.

 

Jeg kan afslutningsvis nævne, at der har været gennemført en lang række forskningsprojekter i årenes løb med henblik på at finde metoder til bekæmpelse af salmonella i alle produktionsled fra jord til bord. Viden fra disse projekter har været inddraget i de handlingsplaner for salmonella, som er udarbejdet på henholdsvis fjerkræ, svin og kvæg. 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

/Thomas Elvensø