Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 11. september 2008  |
Spørgsmål 420:
"Vil ministeren i forlængelse af svaret pÃ¥ FLF alm. del – samrÃ¥dsspm. AI, AJ, AK, AL, AM, AN og AR den 12. august 2008 om salmonellaepidemien oversende en redegørelse for forekomst af salmonella i de største samhandelslande?â€
Svar:
Jeg har forelagt Udvalgets spørgsmål for Fødevarestyrelsen, og kan henholde mig til styrelsens oplysninger:
â€EU medlemslandene har efter EU Zoonosedirektivet en forpligtigelse til at indberette resultater af landenes overvÃ¥gning af zoonoser. Denne overvÃ¥gning samles af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i en Ã¥rlig rapport â€Trend and Sources of Zoonoses, Zoonotic agents, Antimicrobial Resistance and Food Borne Outbreaks in the European Unionâ€. Da overvÃ¥gningen, især i fødevarer, foregÃ¥r meget forskelligt i de enkelte lande, er det meget svært at sammenligne tallene i rapporten.  Â
Det bedste grundlag for at sammenligne forekomster mellem forskellige lande findes i de sammenlignende undersøgelser (de sÃ¥kaldte â€baseline undersøgelserâ€), som EU har gennemført for slagtekyllingeflokke i Ã¥r 2005-2006, og for kalkunflokke og slagtesvin i 2006-2007.
Frankrig, Tyskland og Holland er nogle af de lande, hvor Danmark indfører mest fersk kød fra. Det er derfor valgt at angive tal for disse lande. Tallene fremgÃ¥r af nedenstÃ¥ende tabel:Â
Tabel over forekomst af salmonella fundet ved EU undersøgelser (baseline) angivet i %.
Dyreart/land |
Frankrig |
Holland |
Tyskland |
Danmark |
EU gnst. |
Slagtekyllinger1) |
6,2% |
7,5% |
15,0% |
1,6% |
23,7% |
Slagtekalkuner1) |
13,3% |
14,1% |
9,2% |
4,0% |
30,7% |
Slagtesvin2) |
18,1% |
8,5% |
10,9% |
7,7% |
10,3% |
1) Prøver udtaget i flokke af levende dyr
2) Lymfeknudeprøver udtaget af slagtekroppe pÃ¥ slagterietâ€
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø