Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

København, den 14. december 2007

Sagsnr.: 5937

 

 

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 6. december 2007 ( Ad FLF – alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 42:

 

Spørgsmål nr. 42:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4/12 fra Finn Jensen vedrørende udbruddet af fugleinfluenza i Polen, jf. FLF alm. del – bilag 24.”

 

Svar:

Udbrud af fugleinfluenza i Polen

Mandag d. 3. december 2007 blev Fødevarestyrelsen af Kommissionen informeret om, at der i weekenden d. 1. – 2. december var blevet konstateret fugleinfluenza af typen HP H5N1 i to kalkunbesætninger i Plock distriktet i Polen. Fødevarestyrelsen blev samtidig informeret om, at alle fugle på besætningerne blev aflivet, samt at 3 og 10 km beskyttelses- og overvågningszoner samt A og B områder med restriktioner på flytning af levende fjerkræ og fjerkræprodukter i overensstemmelse med reglerne var blevet etableret. Samme dag, d. 3. december, var der møde i Kommissionens stående komité for dyresundhed og dyrevelfærd, hvor de polske repræsentanter redegjorde for situationen. Det blev oplyst, at det drejede sig om to besætninger med 16 uger gamle kyllinger med henholdsvis 3220 og 1025 dyr. I den ene besætning var der høj dødelighed, mens der i den anden kun var moderat dødelighed. De to besætninger havde samme ejer og var passet af de samme mennesker, som sandsynligvis har viderebragt smitten fra besætningen med høj dødelighed til den anden besætning.

 

Tirsdag d. 4 december blev Fødevarestyrelsen af Kommissionen informeret om et tredje udbrud af fugleinfluenza H5N1 i en hobbybesætning med 15 fugle placeret indenfor 3 km beskyttelseszonen etableret omkring de første to udbrud.

 

Torsdag d. 6 december indberettede den danske statskonsulent i Warszawa, at der i den polske presse var omtalt forlydender om, at der blev konstateret unormale forhold i de berørte kalkunfarme, allerede et par uger før de blev officielt indberettet til Kommissionen, samt at staldene var tømt, da veterinærkontrollen ankom. Det er oplyst, at den regionale veterinærtjeneste vil foretage en undersøgelse af sagen.

 

Lørdag d. 8. december blev Fødevarestyrelsen fra Kommissionen informeret om et fjerde udbrud af fugleinfluenza på en fjerkræbesætning med 30.000 læggehøner beliggende 50 km fra det første udbrud i Zuromin distriktet i den centrale del af Polen, nord for området omkring byen Plock, hvor de første udbrud blev konstateret. Mandag d. 10 december blev Fødevarestyrelsen af Statskonsulenten i Warszawa informeret om et femte udbrud af fugleinfluenza på en fjerkræbesætning med 385.407 læggehøner ca. 3 km fra det fjerde udbrud i Zuromin distriktet.

 

Fødevarestyrelsen afventer de polske veterinærmyndigheders rapport over sygdomsforløbet, der fremsendes via Kommissionen. En sådan epidemiologisk rapport fra den ramte medlemsstat udarbejdes som standardprocedure efter udbrud af fugleinfluenza.

 

Reglerne i EU

Reglerne for bekæmpelse af fugleinfluenza i EU er fastlagt i direktiv 2005/94/EF. Ifølge dette skal alle medlemsstaterne have en godkendt beredskabsplan overfor fugleinfluenza, samt regler for bekæmpelse af fugleinfluenza, som indebærer at der omgående gives et offentligt tilsyn ved mistanke om fugleinfluenza, samt oprettelse af 3 og 10 km zoner samt A og B områder, aflivning af smittede besætninger og rengøring og desinfektion af faciliteterne ved bekræftede udbrud.

 

Beredskabet i Danmark

Beredskabet overfor fugleinfluenza bygger på tidlig varsling og rapportering af kliniske mistanker i fjerkræbesætninger, samt overvågningen af både fjerkræbesætninger og vilde fugle. I den danske beredskabsplan for fugleinfluenza, som løbende opdateres, er det i detaljer beskrevet, hvorledes Fødevarestyrelsen og beredskabscentrene i fødevareregionerne skal agere i tilfælde af mistanke om fugleinfluenza.

 

I Danmark har forholdsreglerne overfor fugleinfluenza, dvs. fastlæggelse af perioder med forhøjet risiko for fugleinfluenza blandt vilde fugle, blandt andet været baseret på trækperioderne i foråret og efteråret. Erfaringerne har vist, at udbrud af fugleinfluenza andre steder i Europa ikke har haft sammenhæng med trækperioder, hvorfor Fødevarestyrelsen har forelagt Veterinærinstituttet ved DTU og Danmarks Miljøundersøgelser spørgsmålet om, hvorvidt risikoniveauet stadig skulle være baseret på definerede trækperioder. De har vurderet, at det vil være mest korrekt at lade definerede trækperioder udgå af bekendtgørelsen om forebyggende foranstaltninger mod aviær influenza, da Fødevarestyrelsen fortsat løbende vurderer om fjerkræ bør overdækkes. Veterinærinstituttet ved DTU og Danmarks Miljøundersøgelser vurderede ligeledes, at det ikke var nødvendigt automatisk at hæve risikoniveauet på baggrund af trækperioderne i bekendtgørelsen i forbindelse med efterårstrækket 2007. Til enhver tid og med kort varsel vil Fødevarestyrelsen kunne kræve netoverdækning af fjerkræ. Dette vil ske ved ændring af risikoniveau. 

 

I forbindelse med den foreliggende situation i Polen har Fødevarestyrelsen, Veterinærinstituttet ved DTU og Danmarks Miljøundersøgelser vurderet, at det hidtil ikke har været nødvendigt at forhøje sikkerhedsniveauet i Danmark på grund af, at de vilde fugle ikke bevæger sig meget i øjeblikket og derfor sandsynligvis heller ikke fra Polen til Danmark. Indtil videre afventes der dog en karakteristik af virus fra Referencelaboratoriet i Weybridge, England, som vil give oplysninger om, hvorvidt virus i Polen er af samme type som tidligere på året er set i Sydtyskland, England og Tjekkiet. Indtil videre har Fødevarestyrelsen udsendt en pressemeddelelse, som har til formål at henlede befolkningens opmærksomhed på fund af døde vilde fugle, således at Fødevarestyrelsen kan holde øje med ændringer i den danske bestand af svømmefugle. Fødevarestyrelsen følger situationen meget nøje via Kommissionen og den stående komite for dyresundhed og dyrevelfærd, og Fødevarestyrelsen vil være klar til at forhøje beredskabet fra dag til dag.

 

Import af kødprodukter fra Polen

Med hensyn til import af kalkunkød fra Polen, så er det ikke tilladt at udføre fjerkræ eller fjerkræprodukter fra områder med udbrud af fugleinfluenza. Det er et krav, at en medlemsstat med udbrud retter henvendelse direkte til de øvrige medlemsstater, der har importeret produkter, der skønnes at kunne udgøre en risiko. Danmark har ikke modtaget oplysninger fra de polske myndigheder om at kød eller kødprodukter, som kan have en smitterisiko, er sendt til Danmark.

 

På det foreliggende grundlag mener jeg, at beredskabet overfor fugleinfluenza i Danmark er fuldt tilstrækkeligt.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Michael Riff Alexandersen