Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 20. august 2008

Sagsnr.: 13012/414740

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 4. august 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 402 - 412) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 404:

 

”I havet må en fritidsfisker maksimalt sætte fem garn. Synes ministeren, at der er sammenhæng i reglerne, når der ikke findes sådanne begrænsninger i landets søer, der er meget mere sårbare økosystemer?”

 

Svar:

 

I spørgsmålet henvises til reglerne for fritidsfiskeri i saltvand. En fritidsfisker i saltvand må anvende i alt 6 redskaber, hvoraf 3 må være garn.

 

Jeg har fået oplyst fra Fiskeridirektoratet, at fiskeri i ferskvand som udgangspunkt udøves rekreativt. Desuden kan der gives tilladelse til at udøve fiskeriet erhvervsmæssigt, så fisken kan sælges. For begge former for fiskeri gælder der regler om mindstemål, fredningstider og regulering af redskaber. For garns og rusers vedkommende foregår dette bl.a. gennem en garnfri periode i april og maj måned i fredningstiden for henholdsvis gedde og sandart, maskestørrelse i garn, placering af redskaber, og afstand mellem redskaber, således at der er mindst 100 m mellem redskaberne.

 

Fiskeridirektoratet har oplyst, at dette regelsæt er udarbejdet løbende på baggrund af rådgivning fra DTU Aqua og Det Rådgivende Udvalg for Rekreativt fiskeri, Ferskvandsfiskeri og Fiskepleje. I udvalget er der repræsentanter for organisationer, der både repræsenterer rekreative og erhvervsmæssige fiskere i ferskvandsområder. Desuden er miljømyndighederne repræsenteret.

 

På baggrund af de oplysninger, der foreligger fra DTU Aqua, er det min opfattelse, at bevaringshensynet i søerne er varetaget gennem det gældende regelsæt.

 

Der er, som det fremgår af svaret på spørgsmål 410, løbende en dialog mellem brugere, ministeriet og den biologiske sagkundskab, som betyder, at der, hvis det er nødvendigt kan ske justeringer i reglerne.

 

 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Mette Selchau