Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og

Fiskeri





 

København, den 2. januar 2008

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 28. november 2007 (FLF alm. del) udbedt sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:

 

 

Spørgsmål 4:

 

”Hvad kan ministeren oplyse om status for det polske overfiskeri af torsk i Østersøen og konsekvenserne for de polske fiskere i den anledning?”

 

Svar

 

Det polske fiskeri efter torsk i den østlige Østersø blev stoppet af Kommissionen den 9. juli 2007, fordi man vurderede, at Polen havde overfisket sin kvote.

 

På rådsmødet den 22.-23. oktober 2007 accepterede Polen at tilbagebetale den mængde torsk, som overstiger den polske 2007 kvote. Med henblik på konsekvenserne for Polen er reglerne inden for Den Fælles Fiskeripolitik klare: Kommissionen kan ifølge rådsforordning 2371/2002, artikel 23, stk. 4 foretage et fradrag i det pågældende lands fremtidige fiskerimuligheder, hvis man konstaterer, at landets fiskerimuligheder er overskredet.

 

På rådsmødet i oktober var der enighed om, at Polen forpligtes til at tilbagebetale den overfiskede mængde af torsk gennem en reduktion i fremtidige polske kvoter for torsk efter en nærmere aftalt plan. Ligeledes skal Polen udarbejde en handlingsplan til forbedring af fiskerikontrollen.

 

Polen og Kommissionen vurderer fortsat omfanget af overfiskeriet, og Kommissionen vil i 2008 fremsætte forslag til Rådet omkring den endelige plan for tilbagebetaling, når de samlede fangster for 2007 er gjort op.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Ole Poulsen