Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

København, den 14. december 2007

Sagsnr.: 5931

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 5. december (Ad FLF Alm. del) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål 39:

 

 

Spørgsmål 39:

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på FLF alm. del – samrådsspm. B om situationen på veterinærområdet oplyse, hvilke praktiske muligheder der er for at lave væsentligt flere dyrevelfærdskontrolbesøg, end der foretages i dag, samt oplyse hvilket veterinært beredskab der er på området?”

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at en arbejdsgruppe i januar 2008 vil fremlægge en samlet rapport om Fødevarestyrelsens indsats på veterinærområdet. Rapporten analyserer de fremtidige muligheder og behov på hele veterinærområdet, herunder hvordan man kan forbedre dyrevelfærd og sundhed i alle besætninger.

 

Kontrol med dyrevelfærd indgår således som en vigtig del af rapporten, herunder hvordan indsatsen kan optimeres. Jeg vil afvente rapporten fra arbejdsgruppen, før jeg udtaler mig om de praktiske muligheder for at øge kontrollen på området.

 

Det veterinære beredskab varetages af de tre fødevareregioners beredskabscentre. Indsatsen koordineres af veterinærdirektøren og Fødevarestyrelsens kontor for husdyrsundhed. Beredskabscentrene er den udfarende kraft i det veterinære beredskab, hvis der er mistanker om eller udbrud af smitsomme husdyrsygdomme. Når der ikke er krisesituationer på dette område, har beredskabscentrene en række overvågningsopgaver indenfor deres område.

 

Personale fra det veterinære beredskab indgår i et vist omfang i Fødevarestyrelsens handlingsplan til velfærdskontrol. Handlingsplanen berører ikke Fødevarestyrelsens kapacitet til at bekæmpe eventuelle tilfælde af smitsomme husdyrsygdomme. Jeg kan oplyse, at rapporten om den veterinære kontrol undersøger samspillet mellem det veterinære beredskab og kontrolopgaverne på de veterinære område.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

           /Michael Riff Alexandersen