Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 5. august 2008  |
Spørgsmål 385:
Vil ministeren redegøre for, hvordan udviklingen har været i forekomsten af
salmonella i udenlandsk kød i 2007 og 2008 i forhold til tidligere år?
Svar:
Jeg har forelagt sagen for Fødevarestyrelsen og skal henholde mig til styrelsens oplysninger:
Fødevarestyrelsen har benyttet tallene fra Salmonella DT 104 kontrollen for 2005 og 2006 og Case-by-case projektet for 2007 og 2008. Salmonella DT 104 kontrollen bortfaldt i 2007 i forbindelse med at Case-by-case projektet gik i gang. Tallene er ikke fuldstændigt sammenlignelige, idet der i DT 104 kontrollen blev udtaget 5 prøver, mens der i Case-by-case projektet bliver udtaget mellem 12 og 60 prøver afhængig af partiets størrelse. Tallene viser dog den tendens, at der er sket et fald i antallet af partier med indhold af salmonella. Dette understøttes af, at det større prøveantal i Case-by-case projektet øger sandsynligheden for at finde salmonella i de partier, der bliver undersøgt i dag.
Fra 2005 og til i dag er der sket et samlet fald i indholdet af salmonella i undersøgte partier importeret kød. I 2005 var 17,6 % forurenet med salmonella, mens det tilsvarende tal for første halvår af 2008 er 11,5 %. Ser vi på de enkelte produkt-kategorier, er der markante fald for fjerkræ- og svinekød, mens der er et mindre fald for oksekød. I fjerkrækød blev der i 2005 fundet salmonella i 26,2 % af prøverne mens der i 2008 blev fundet salmonella i 13,7 % af prøverne. I svinekød er der fundet salmonella i 23,2% af prøverne i 2005 og i 10,1% af prøverne i 2008. For oksekøds vedkommende er der et mindre fald fra 2,9% i 2005 til 1,3% i 2008.
./.     Fødevarestyrelsen har udarbejdet et diagram over udviklingen fra 2005 til 2008, som er vedlagt.
Eva Kjer Hansen
/Lisbet Nielsen