Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, 21. juli 2008

Sagsnr.: 1874/401902

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 8. juli 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 381) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 381:

 

”Ministeren bedes i forlængelse af sit svar på FLF alm. del spørgsmål nr. 329 oplyse, hvordan hun i praksis forestiller sig, at fiskerne fra Thorup Strand skal forudanmelde farvandsskifte mellem Skagerrak og Nordsøen i forbindelse med det fiskeri, de gennemfører?”

 

Svar:

 

Fra årsskiftet blev det lovpligtigt at melde farvandsskifte mellem Nordsøen og Skagerrak. De to farvandsområder er separate forvaltningsområder og reglerne skal først og fremmest sikre, at fangster fra de to områder afskrives på de rigtige kvoter.

 

Fiskerne ved Thorup Strand fisker i begge farvandsområder og er derfor omfattet af reglerne om forudanmeldelse af farvandsskifte. Det betyder i praksis, at fartøjsføreren skal foretage anmeldelse senest 1 time før farvandsskiftet, og anmeldelsen skal ske telefonisk eller pr. e-mail til Fiskeridirektoratet.

 

Afstanden fra Thorup Strand til grænsen mellem Skagerrak og Nordsøen er ca. 18 sømil og sejltiden er, afhængigt af vind- og strømforhold, ca. 2 timer. Der er derfor god tid til at forudanmelde eventuelle skift af farvand.

 

En mindre stikprøveundersøgelse af meldinger modtaget fra fartøjer, der fisker med udgangspunkt fra Thorup Strand, viser da også, at fartøjerne har sendt meldinger om farvandsskift både via Fiskeridirektoratets telefonregistrering (trykknapsystem), telefonisk og SMS.

 

 

Eva Kjer Hansen

 

          /Anne Mette Bæk Jespersen