Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 5. august 2008  |
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 8. juli 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 380) udbedt sig min besvarelse af følgende:
Spørgsmål 380:
â€Vil ministeren redegøre for konsekvenserne af de seneste udbrud af salmonellaforgiftninger og for muligheden for, at Danmark kan opnÃ¥ salmonella-særstatus?â€
Svar:
Siden midten af februar og frem til medio juli i år har Statens Serum Institut registreret, at omkring 503 mennesker er blevet syge af en særlig type salmonella, som hedder Salmonella Typhimurium U292. De fleste sygdomstilfælde lå i maj og juni, men desværre kommer der stadig nye patienter til.
Opklaringsarbejdet foregår i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsens fødevareberedskabsenhed, Statens Serum Institut og Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet. Det er et meget omfattende arbejde, som blandt andet bygger på to interviewrunder af patienter og kontrolpersoner, analyse af en række forskellige fødevarer fra patienternes bopæle, analyse af fødevarer fra butikker og af kød på slagterier, samt målrettet undersøgelse af produktionsforholdene og egenkontrol på alle landets slagterier og kødproduktvirksomheder.
I forløbet har Fødevareberedskabsenheden haft en tæt kontakt til de største brancher på området – slagteribranchen, kødbranchen og detailhandlen -med henblik på at indkredse smittekilden. Trods denne meget store indsats for at finde kilden til udbruddet, er det desværre endnu ikke lykkedes.
Der arbejdes ud fra flere forskellige hypoteser om smittekilden, og i den forbindelse har det været nævnt, at kilden kunne være et svinekødsprodukt, men kilden kan ogsÃ¥ være i en ingrediens, der indgÃ¥r i produktionen af flere forskellige fødevaretyper. PÃ¥ nuværende tidspunkt vides det sÃ¥ledes ikke, om kilden til udbruddet er et dansk eller udenlandsk produkt. Ved forespørgsler gennem de etablerede netværk, er der ikke kommet oplysninger om tilsvarende udbrud i andre lande.  Â
Det er selvfølgelig vores håb, at vi snart får indkredset kilden. Når dette sker, vil der naturligvis skulle ske en evaluering af, hvordan udbruddet kunne få så stort et omfang, og hvad vi kan gøre for at undgå, at en lignende situation opstår igen.
Der har ikke på noget tidspunkt i opklaringsarbejdet været tegn på, at smittekilden kunne være hønse- eller kyllingekød eller stamme fra konsumæg. Sygdomsudbruddet vurderes derfor ikke at få konsekvenser for vores ansøgning om særstatus på disse områder.
     Â
Eva Kjer Hansen
/Lisbet Nielsen