Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 11. juli 2008

Sagsnr.: 12570

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 2. juli 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 376) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 376:

 

”Vil ministeren redegøre for den salmonellaepidemi, som ifølge Politiken den 2.

juli 2008 har hærget Danmark i de seneste uger?”

 

Svar:

Den konkrete sag, som er omtalt i Politiken, handler om, at der er et landsdækkende udbrud, hvor 330 danskere er blevet syge af salmonella. Desværre ser vi, at der stadig kommer nye patienter til.

 

Der bliver arbejdet intenst på at opspore smittekilden til sygdomsudbruddet, der har stået på siden midten af februar. Selvom der er et omfattende udredningsarbejde i gang, er det desværre endnu ikke lykkedes at identificere den konkrete kilde til sygdomsudbruddet.

 

Opklaringsarbejdet bliver forestået af den centrale udbrudsgruppe med Fødevareberedskabsenheden i Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut samt Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet.

 

Fødevareberedskabsenheden har oplyst mig om, at opklaringsarbejdet i øjeblikket kører ad flere spor, hvor man prøver at finde ud af, hvad de syge forbrugere kan have spist, og hvor de har gjort deres indkøb. På den måde forsøger man at finde et mønster i indkøb fra blandt andet dagligvarebutikker både på lokalt niveau og landsdækkende. Hvis der er nogle fællestræk fra disse undersøgelser, går man videre med f.eks. laboratorieanalyse af fødevarerne.

 

Fødevarestyrelsen oplyser også, at der arbejdes ud fra flere forskellige hypoteser om en mulig smittekilde, herunder den særlige salmonellatype, Salmonella Typhimurium U292, formodentlig fra et svinekødsprodukt, men kilden kan også være i en ingrediens, der indgår i produktionen af flere forskellige fødevaretyper.

 

./.      Jeg kan i øvrigt henvise til Fødevarestyrelsens redegørelse for sagen, som vedlagt.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Thomas Elvensø