Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 362, som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 25. juni 2008 (Alm.del).

 

 

 

Lene Espersen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 362 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Vil ministeren på baggrund af artiklen ”Flere dyretransporter – færre kontroller” redegøre for, hvorfor der forholdsmæssigt ses et fald i antallet af Rigspolitiets kontroller af dyretransporter?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”For så vidt angår udviklingen i antallet af politiets kontroller af dyretransporter, herunder ændringerne i 2007 af reglerne for transport af dyr, henvises til den endelige besvarelse af spørgsmål nr. 225 fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Det er på baggrund af de væsentligt ændrede regler i 2007 ikke umiddelbart muligt at sammenligne kontrolniveauet i 2007 med niveauet i de foregående år.

 

Dyrevelfærd, herunder i forbindelse med transport af dyr, er efter flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden 2007-2010 et prioriteret indsatsområde for politiet, og som følge heraf er der bl.a. oprettet særlige dyrevelfærdsenheder i alle politikredse. I forlængelse af disse enheders oprettelse har Rigspolitiet i efteråret 2007 i samarbejde med Rigsadvokaten og Fødevarestyrelsen afholdt kurser af 2 ½ dags varighed for personale fra enhederne.

 

Rigspolitiet vil fortsat fastholde fokus på dette område.”

 

Rigspolitiet har for så vidt angår muligheden for at sammenligne kontrolniveauet i 2007 med niveauet i de foregående år oplyst følgende:

 

”Den 5. januar 2007 trådte bekendtgørelse nr. 1729 af 21. december 2006 om beskyttelse af dyr under transport i kraft. Bekendtgørelsen supplerer Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr under transport. I forlængelse heraf gennemførte Rigspolitiet de nødvendige ændringer i de hidtidige indberetningsordninger vedrørende dyretransportkontroller med henblik på at sikre korrekt registrering til brug for Justitsministeriets årlige indberetning til EU-Kommissionen om gennemførte kontroller omfattet af det nye regelsæt, jf. forordningens artikel 27.

 

Private dyretransporter er ikke omfattet af det ovenfor omtalte regelsæt, hvorfor kontrollen af disse transporter ikke efter den ændrede indberetningsordning blev registreret. Da Rigspolitiet imidlertid kunne forvente, at der kunne opstå behov for at dokumentere omfanget af kontrol med også disse dyretransporter, blev indberetningsordningen ændret med virkning fra 1. april 2007, således at omfanget af kontrol med private dyretransporter efter denne dato er blevet registreret.

 

Da der således ikke er foretaget registrering af omfanget af kontrol med private dyretransporter i perioden 1. januar 2007 til ultimo marts 2007, er det ikke umiddelbart muligt at sammenligne kontrolniveauet for 2007 med niveauet i de foregående år.”