Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 14. december 2007

Sagsnr.: 5935

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 5. december 2007 (Ad FLF -  alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 36.

 

Spørgsmål 36:

 

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på FLF alm. del. – spørgsmål 18 oplyse, om Fødevarestyrelsens afgørelse af 5. oktober 2007, er en endelig afgørelse, eller om der er hjemmel i fødevareloven til at omgøre denne ?”

 

Svar:

 

Fødevarelovens § 58, stk. 1 og 2, giver ministeren bemyndigelse til at uddelegere beføjelser til at træffe afgørelser i medfør af loven og til at afskære adgangen til klage i det administrative system.

 

Ministeren har udnyttet denne beføjelse og udstedt bekendtgørelse 1479 af 15. december 2005 om Fødevarestyrelsens opgaver og beføjelser. I bekendtgørelsen bestemmes blandt andet, at afgørelser truffet af fødevareregionerne i medfør af fødevarelovens bestemmelser kan påklages til Fødevarestyrelsen, og at Fødevarestyrelsens afgørelser i disse tilfælde er endelige.

 

Som minister har jeg i sagens natur mulighed for at tilbagekalde denne bekendtgørelse, ligesom jeg også har mulighed for at dispensere fra den. To-instans systemet har imidlertid fungeret i praksis gennem længere tid, og jeg finder det derfor problematisk, hvis jeg på denne måde skulle gå ind i konkrete sager.

 

Som anført i mit svar på spørgsmål nr. 18 (Ad FLF – alm. del), må endelig afgørelse derfor henhøre under domstolene.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Kristine Lilholt Nilsson