Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 25. juni 2008

Sagsnr.: 12214

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. maj 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 341) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 341:

 

”Ministeren bedes oplyse slagteriernes udgift pr. slagtet dyr (kreatur, svin, fjerkræ) til kødkontrollen i Danmark og den tilsvarende pris i udvalgte relevante kødeksporterende lande i EU som f.eks. Frankrig, Polen og Holland, samt oplyse, om ministeren vil arbejde for, at der sker en harmonisering på tværs af disse lande for at undgå konkurrenceforvridning?”

 

Svar:

 

I Danmark opgøres udgifterne per slagteenhed[1]. For svineslagterierne er de gennem­snit­li­ge enhedsomkostninger endvidere opgjort særskilt for Danish Crown og for øvrige svine­slagterier. Enhedsomkostningerne udgjorde i 2007 følgende beløb:

 

Danish Crown svineslagterier                      13,49 kr.

Øvrige svineslagterier                                 13,60 kr.

Kreaturslagterier                                        15,35 kr.

Fjerkræslagterier                                          3,28 kr.

 

Den gennemsnitlige omkostning per registreret arbejdstime i kødkontrollen udgjorde 252 kr. i 2007.

 

Disse tal er ikke umiddelbart sammenlignelige med tal fra andre EU-medlemsstater, som er indhentet fra Danmarks ambassader i de pågældende lande.

 

I Tyskland varierer kødkontrolgebyrerne indenfor de enkelte landkredse, hvis veterinær­myndigheder gennemfører den faktiske kødkontrol inden for de enkelte delstaters kom­petence. Et illustrerende eksempel angives nedenfor:

 

Svin over 25 kg                    1,70€             (ca. 12,75 kr. per slagteenhed)

Voksen kvæg 5,00€             (ca. 9,40 kr. per slagteenhed)

Kalve                                   3,76€             (ca. 14,10 kr. per slagteenhed)

 

I Frankrig er der følgende eksempelvise slagteriafgifter per slagtet dyr:

 

Kvæg                                  4,12€             (ca. 7,75 kr. per slagteenhed)

Ungkvæg                             1,68€             (ca. 6,30 kr. per slagteenhed)

Slagtesvin over 25 kg           0,79€             (ca. 5,95 kr. per slagteenhed)

Kyllinger                              0,0046€         (ca. 0,51 kr. per slagteenhed)

 

I Polen varierer afgifterne afhængig af slagteriets indretning. For automatiserede slagte­linier er der følgende eksempelvise afgifter per dyr:

 

Ungkvæg                             8,00PLN       (ca. 8,80 kr. per slagteenhed)

Voksent kvæg                      11,00PLN     (ca. 6,05 kr. pr. slagteenhed)

Svin over 25 kg                    4,08PLN       (ca. 9,00 kr. per slagteenhed)

Fjerkræ under 2 kg              0,0402PLN   (ca. 1,32 kr. per slagteenhed)

 

Fra Nederlandene er oplyst, at den gennemsnitlige kontrolomkostning for dyrlæger er 117,02€ per time, svarende til ca. 875 kr. pr. time. Omkostninger til tilsynsfunktionærer indgår ikke i beregningen. Virksomhederne skal betale de faktiske omkost­ninger. Der skelnes ikke mellem de forskellige produktioner.

 

Som det fremgår, anvendes der vidt forskellige satser og beregningsgrundlag i de for­skel­lige EU-medlemsstater, hvilket vanskeliggør sammenligning på tværs af lande. Det er blevet oplyst, at EU-kommissionen er ved at udarbejde en analyse af omkost­nings­niveau­et i de enkelte medlemsstater. Når resultatet heraf foreligger til efteråret, vil det blive vurderet, om der er grundlag for at arbejde for en harmonisering af kontrol­afgif­terne.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Lisbet Nielsen

 



[1] I forhold til nedenstående sammenligninger regnes slagtesvin over 25 kg for 1 slagteenhed, voksen kvæg for 4 slagteenheder, ungkvæg/kalve for 2 slagteenheder og kyllinger for 0,067 slagteenhed.