Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 13. juni 2008

Sagsnr.: 12219

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. maj 2008 (Alm. del - spørgsmål stillet af ikke-medlem af udvalget) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 336.

”Vil ministeren oplyse det samlede statslige tilskud (direkte og indirekte) Landbrugsrådet har fået i perioden 2001‑2007 fordelt på hvert år med angivelse af beløb og formål?”

 

Svar:

Som følge af den korte tidsfrist for besvarelse af spørgsmålet, behandler svaret alene de tilskud, som Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri direkte eller indirekte har ydet til Landbrugsraadet i perioden 2001-2007.

 

Indirekte tilskud omfatter de tilskud, som går til Landbrugsraadet via de tilskud, som Fødevareministeriet yder til promilleafgiftsfondene og Fonden for økologisk landbrug. De tilskud, som fondene har ydet til Landbrugsraadet i pågældende periode, fremgår af det medsendte bilag, idet det skal bemærkes, at Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget ikke i pågældende periode har ydet tilskud til Landbrugsraadet.

 

Det skal bemærkes, at promilleafgiftsfondene og Fonden for økologisk landbrug er særlige forvaltningsmyndigheder med egne bestyrelser nedsat i medfør af bemyndigelsesloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 297 af 28. april 2004. Til fondene overføres årligt promillemidler mv. fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som fondene selv forvalter. Promillemidlerne stammer fra provenuet fra pesticid­afgiftsordningen og overføres årligt fra Skatteministeriet til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som herefter overfører en andel af promillemidlerne til promilleafgiftsfondene og Fonden for økologisk landbrug.

 

Midlerne anses for offentlige midler og er opført på finansloven under § 24.24.51. Produktions- og promilleafgiftsfonde m.v. inden for fødevaresektoren. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri varetager tilsynet med fondene, herunder i form af godkendelse af budget og regnskab for de enkelte fonde.

 

Ud over de indirekte tilskud har Landbrugsraadet i direkte tilskud fra Fødevareministeriet modtaget støtte via Landbrugets Oplysnings- og Kursusvirksomhed, der ifølge CVR-registreringer er en enhed under Landbrugsraadet. Tilskuddene fremgår af nedenstående oversigt.

 

Direkte tilskud fra Fødevareministeriet til Landbrugsraadet, 1.000 kr.

 

2002

2003

2004

2005

2006

2007

Tilskud til innovation, forskning og udvikling

368,3

 

465,3

 

 

 

Økologisk udviklingstilskud

895,0

 

1.070,0

 

 

 

Landlegatet

 

 

 

 

34,3

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Søren Sørensen