Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 23. juni 2008

Sagsnr.: 12170

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 28. maj 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 335) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 335:

 

” Vil ministeren oplyse, hvorvidt Fødevarestyrelsen i forbindelse med sanktionering for manglende smiley-rapporter ved døren vil tage hensyn til ministerens svar på L 45 - spørgsmål 7, jf. oplysningerne på Fødevarestyrelsens hjemmeside om kontrolkampagnen for smiley-rapporter ved døren?”

 

Svar:

Det fremgår af min besvarelse af Udvalgets spørgsmål 7, at fødevarekontrollen ikke skal sanktionere med fx en bøde i de tilfælde, hvor virksomhedens placering af kontrolrapporten skønnes at være på kanten i forhold til bestemmelsernes hensigt, men hvor der ikke er tale om en egentlig overtrædelse af reglerne. I sådanne situationer kan fødevarekontrollen anvise virksomheden, hvor kontrolrapporten skal placeres. I de tilfælde, hvor placeringen af kontrolrapporten er i strid med reglerne, vil fødevarekontrollen sanktionere efter sædvanlig sanktioneringspraksis, og eventuelt kombinere dette med anvisning om placering af kontrolrapporten.

 

Ovenstående praksis er fortsat gældende og vil også være det fremover. Derudover fremgår det af Fødevarestyrelsens hjemmeside, at fødevarekontrollen fra den 10. juni 2008, efter en overgangsperiode på 3 måneder, som udgangspunkt vil sanktionere i de virksomheder, hvor ophængning af kontrolrapporter i butik og på hjemmeside ikke følger de nye regler. Er kontrolrapporten ikke placeret korrekt, vil virksomheden som udgangspunkt få en indskærpelse og et opfølgende kontrolbesøg, som virksomheden skal betale for. Dette gælder dog ikke i de situationer, hvor der vurderes at være tale om en bagatelagtig overtrædelse.

 

Hvis kontrolrapporten derimod slet ikke er ophængt, vil virksomheden som udgangspunkt få en administrativ bøde, med mindre der foreligger formildende omstændigheder.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Lisbet Nielsen