Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 1. juli 2008

Sagsnr.: 12321

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 28. maj 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 333) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 333:

 

”Mener ministeren, at det er rimeligt at godkende LLCotton 25, som er gjort resistent over for ukrudtsmidler baseret på glufosinat, til bearbejdning, uden at der er gennemført en risikovurdering af restkoncentrationerne af glufosinat for de mennesker, der skal håndtere og arbejde med bomulden?”

 

Svar:

Med hensyn til LLCotton25 er der tale om godkendelse til import og forarbejdning af frø fra genmodificerede LL25 bomuldsplanter til fødevare- og foderbrug samt anden industriel anvendelse i EU på lige fod med eksisterende konventionelle bomuldsfrø. Godkendelsen omfatter ikke dyrkning af bomuldsplanterne i EU, og derfor heller ikke en tilladelse for så vidt angår brug af sprøjtemidler.

 

Sprøjtemidlet glufosinat er ikke godkendt til brug i Danmark, men grænseværdier for restkoncentrationer i fødevarer er fastsat i pesticidbekendtgørelsen[1]. Produkter, der fremstilles af genmodificerede planter, skal overholde de samme grænseværdier for restindhold af pesticider som tilsvarende ikke genmodificerede produkter. Arbejdstilsynet oplyser, at det er virksomhederne, der anvender bomuldsfrøene, der er ansvarlige for et sundhedsmæssigt forsvarligt arbejdsmiljø for deres medarbejdere. Arbejdstilsynet fører kontrol med dette, såfremt produktionen foregår i Danmark.

 

 

 

Eva Kjer Hansen 

 

/Heidi Søltoft



[1] Bekendtgørelse nr. 186 af 11. marts 2008 om pesticidrester i fødevarer.