Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 27. juni 2008

Sagsnr.: 1279

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 27. maj 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 331) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 331:

 

”Vil ministeren redegøre for fordele og ulemper ved en bindingsperiode på et år til økologisk produktion efter den 5-årige omlægningsperiode?”

 

Svar:

 

Under landdistriktsprogrammet ydes der tilskud til henholdsvis omlægning til økologisk jordbrug, som kun kan gives i en femårig periode, og til miljøbetinget tilskud (MB tilskud). Dette MB tilskud ydes til økologiske jordbrug samt til konventionelle bedrifter, der følger de økologiske dyrkningsregler, og der gives tilsagn om tilskud for en periode på 5 år ad gangen.

 

Reglerne for MB tilskuddet skal følge reglerne i Rådets forordning om støtte til udvikling af landdistrikterne. Det fremgår af denne forordning, at forpligtelserne som hovedregel skal efterleves i en periode på mellem fem og syv år, og at der kan fastlægges en længere periode for særlige former for forpligtelser, hvis det er nødvendigt og velbegrundet. Begrundelsen for reglen om bindingsperioder på fem år eller mere er, at der med længerevarende bindingsperioder sikres en mere varig miljøeffekt.

 

For jordbrugerne indebærer den nuværende model, at der skal ske tilbagebetaling af hele det udbetalte tilskud, hvis jordbrugeren ikke opfylder tilsagnsbetingelserne i hele perioden. Der er ikke andre sanktioner end tilbagebetaling. Samtidig betyder modellen, at jordbrugerne har sikkerhed for tilskud i den samlede 5-årige periode, ligesom de i hele denne periode kun behøver at indsende den årlige betalingsanmodning og ikke en egentlig ansøgning.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Ulla Heiden