Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 14. december 2007

Sagsnr.: 5935

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. november 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 33.

 

Spørgsmål 33:

 

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på FLF alm.del. – spørgsmål 18 oplyse, om der blev stillet betingelser ved overdragelsen af Lurmærket til Mejeriforeningen, herunder om det blev betinget, at mærket kun måtte bruges til markedsføring af landbrugsprodukter.”

 

Svar:

 

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst mig følgende hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Lurmærket er ved lov nr. 323 af 14. maj 1997 og den dertil knyttede aftale mellem Mejeriforeningen, Landbrugsrådet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri overdraget til Mejeriforeningen. En aftale af 17. januar 1997 om endelig overdragelse af Lurmærket, henviser i § 1 og § 2 til aftale af 18. april 1991 om overførsel af rettigheder og forpligtigelser forbundet med lurmærkerne.

 

Der var ikke i aftalen indeholdt betingelser om, at mærket kun måtte bruges på landbrugsprodukter efter den endelige overdragelse i 1997.

 

Folketingets bemærkninger ved behandlingen af lovforslaget findes ikke at være af en sådan karakter, at det hindrer brugen af Lurmærket til blandingsprodukter i 2007.

 

Indtil 1. januar 1996 var det aftalt, at det daværende Landbrugsministerium kunne pålægge Danske Mejeriers Fællesorganisation (nu Mejeriforeningen) at opsige lurmærkeregistreringerne, eller Landbrugsministeriet kunne træffe anden beslutning vedrørende mærkernes administration, såfremt der mellem Danske Mejeriers Fællesorganisation og Landbrugsministeriet opstod uenighed om anvendelse af lurmærkerne. Det fremgik af § 1 i den daværende bekendtgørelse nr. 258 af 25. april 1991 om administration af lurmærket, at lurmærket og de dertil knyttede mærker kun måtte anvendes på mejeriprodukter og konsummælksprodukter.

 

Som følge af ovennævnte tidsbegrænsning blev bekendtgørelse nr. 258 af 15. april 1991 ophævet med virkning fra  den 1. april 1997 med bekendtgørelse nr. 200 af 12. marts 1997 om ophævelse af bekendtgørelse om administration af lurmærket. Endvidere blev aftale om endelig overdragelse af Lurmærket indgået med virkning af 17. januar 1997.

 

Efter ændringen i 1997 adskiller muligheden for at gribe ind overfor forvaltningen af Lurmærkerne sig ikke fra muligheden for at skride ind over markedsføringen af andre kvalitetsmærker. ”

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

                                                                                                      /Kristine Lilholt Nilsson