Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 3. juli 2008

Sagsnr.: 12105

 

 

 

Ved skrivelse af 22. maj 2008 har Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

FLF alm.del

 

Spørgsmål 322:

 

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på FLF alm.del – samrådsspørgsmål Æ, Ø og AA den 21. maj 2008 om Jørgen Christensens dyr oplyse, hvem der bærer ansvaret for, at der er udbetalt EU-støtte til Jørgen Christensen?”

 

Svar:

 

Som led i den reform af EU’s fælles landbrugspolitik, som blev vedtaget i 2003, blev det som noget nyt bestemt, at fra 2005 var overholdelsen af en række udvalgte krav indenfor områderne miljø, folkesundhed og dyrevelfærd en betingelse for udbetaling af den fulde direkte støtte, den såkaldte ”krydsoverensstemmelse”.

 

Manglende overholdelse af krydsoverensstemmelseskravene medfører, bortset fra definerede bagatelsager, et procentuelt fradrag i støtten. Fradraget udgør ved uforsætlige overtrædelser som udgangspunkt 3 %, men kan nedsættes til 1 % eller forhøjes til 5 % afhængig af en bedømmelse af overtrædelsens alvor, omfang og varighed. Ved forsæt-lige overtrædelser udgør støttefradraget som udgangspunkt 20 %.

 

I tilfælde af gentagne manglende overholdelser af det/de samme krav indenfor 3 år forhøjes fradraget, som udgangspunkt til det tredobbelte.

 

Krydsoverensstemmelsesregelsættet blev gradvist indfaset i perioden fra 2005 til 2007, men krydsoverensstemmelseskravene om øremærkning og registrering af kvæg har været gældende fra 1. januar 2005.

 

I Danmark er krydsoverensstemmelsessystemet på enkeltbetalingsområdet organiseret  således, at det er de allerede eksisterende kontrolmyndigheder, som udvælger de bedrifter, som skal kontrolleres for krydsoverensstemmelseskravene, og som gennemfører kontrollen. Herefter indberetter kontrolmyndighederne kontrolresultaterne til Direktoratet for FødevareErhverv, der som ansvarlig for administrationen af enkeltbetalingsstøtteordningen i Danmark effektuerer det eventuelle træk/fradrag i støtten. Endvidere skal kontrolmyndighederne indberette til Direktoratet for FødevareErhverv, hvis de under deres ordinære kontrolbesøg på bedrifterne finder overtrædelser af krydsoverensstemmelseskravene.

 

I Jørgen Christensens tilfælde gælder det, at Jørgen Christensen har søgt om enkeltbetalingsstøtte for 2005, 2006, 2007 og 2008. Ansøgningerne er blevet indgivet til Direktoratet for FødevareErhverv, der som nævnt er ansvarlig for administrationen af enkeltbetalingsstøtteordningen i Danmark.

 

Den ansøgte støtte for 2005, 2006 og 2007 er af direktoratet udbetalt til Jørgen Christensen – uden fradrag, idet der i forbindelse med direktoratets administrative kontrol af de til støtte anmeldte arealer ikke blev konstateret problemer, og idet direktoratet ikke fra Fødevarestyrelsen, som er ansvarlig for mærknings- og registreringsreglerne i Danmark, havde modtaget indberetning om, at det var konstateret, at Jørgen Christensen ikke overholdt mærknings- og registreringskravene for kvæg.

 

Den 5. maj 2008 indberettede Fødevarestyrelsen til Direktoratet for FødevareErhverv, at der ved et ordinært kontrolbesøg den 2. december 2005 hos Jørgen Christensen var konstateret manglende overholdelse af krydsoverensstemmelseskravene om øremærkning og registrering af Jørgen Christensens kvæg.

 

Kontrolbesøget mundede ud i en straffesag mod Jørgen Christensen, som afsluttedes ved Vestre Landsret den 29. august 2007.  

 

På baggrund af Fødevarestyrelsens indberetning af 5. maj 2008 om resultaterne af kontrolbesøget den 2. december 2005, det ved landsrettens dom af 29. august 2007 fastslåede samt det ved aktionen på Jørgen Christensens bedrift den 7. maj 2008 konstaterede, vil Direktoratet FødevareErhverv genoptage behandlingen af sagerne om Jørgen Christensens enkeltbetalingsstøtte for 2005, 2006 og 2007.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

                                                                                                             / Lotte Linnet