Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 18. juni 2008

Sagsnr.: 12105

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 22. maj 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 317) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål nr. 317:

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på FLF alm. del – samrådsspm Æ, Ø og AA den 21. maj 2008 om Jørgen Christensens dyr oplyse, hvor stor omkostningen ville have været, såfremt Jørgen Christensens besætning skulle registreres?”

 

Svar:

Jørgen Christensens kreaturer manglede obligatoriske oplysninger for at kunne identi­ficeres. Fødevarestyrelsen har derfor ikke, jf. forordning (EF) nr. 494/98, mulighed for at registrere Jørgen Christensens uidentificerbare kreaturer i Det Centrale Husdyrbrugs­register (CHR).

 

Fødevarestyrelsen håbede dog til det sidste, at Jørgen Christensen på trods af de mange domme om manglende øremærkning og registrering alligevel gennem årene havde ført et ajourført og pålideligt besætningsregister, der ville gøre det muligt at identificere kre­aturerne og registrere dem i CHR. Det viste sig ikke at være tilfældet.

 

Det påhviler ejeren at registrere korrekt og rettidigt. I Danmark har man bestemt, at ud­gifter til registrering af kreaturer påhviler ejeren.

 

Ved aktionen i 2001, hvor politiet og Fødevarestyrelsen tvangsøremærkede Jørgen Christensens kreaturer, blev Jørgen Christensen dømt til at betale udgifterne til aktio­nen. Da det var politiet, som stod for aktionen, krævede politiet i fogedretten 548.000 kr. til dækning af udgifterne. Politiet blev af fogedretten tilkendt 538.000 kr. til dækning af udgifterne.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

 

/Michael Riff Alexandersen