Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 18. juni 2008

Sagsnr.: 12105

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 22. maj 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 316) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål nr. 316:

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på FLF alm. del – samrådsspm Æ, Ø og AA den 21. maj 2008 om Jørgen Christensens dyr oplyse, hvordan det generelt sikres, at det er de korrekte dyr, der registreres?”

 

Svar:

Ved indberetning af oplysninger om kreaturer til Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR) foretages der kontrol på to niveauer. Ved selve inddateringen af data findes der logiske kontroller, der afviser data, som er oplagte forkerte. Eksempler på dette kan være forkert dato, f.eks. 30. februar, handyr som kælver, køer der kælver ved en alder på kun 5 måneder, køer der kælver to gange inden for 8 måneder osv. Den type af data vil blive afvist, og landmanden vil blive bedt om at indberette korrekt.

 

Herudover har Fødevarestyrelsen et kontrolsystem, der kontrollerer alle de indberetnin­ger vedrørende kreaturer, som er blevet registreret i CHR. Dette kontrolsystem finder manglende og inkonsistente indberetninger. Her udnyttes det, at der ved flytninger af kreaturer skal foretages indberetning af både afhænder og modtager af dyr. Eksempler på fejl som findes, er forskellig flyttedato eller besætningsnumre indberettet af hen­holdsvis afhænder og modtager af dyr. Fra kontrolsystemet sender Fødevarestyrelsen breve til landmændene om manglende indberetninger og fejl. Systemet benyttes også til at udvælge de landmænd, som har fejl, til fysisk kontrol, så landmænd der indberetter rettidigt og korrekt undergives mindst mulig kontrol.

 

Der udvælges hvert år 5 % af samtlige kvægbesætninger til fysisk kontrol. Under kon­trollen gennemgås besætningslisten og det tjekkes, at oplysningerne der er registreret for hvert enkelt kreatur, svarer til dyrets fysiske fremtoning. Desuden undersøges, om alle kreaturer er øremærket og registreret korrekt i CHR.

 

Danmark har et af de bedste systemer til at finde fejl og mangler i indberetningerne og hurtigt gøre landmændene opmærksom på disse. Danske landmænd er generelt gode til at indberette og rette op på de fejl, som Fødevarestyrelsen gør dem opmærksom på.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Michael Riff Alexandersen