Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 310, som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 21. maj 2008 (Alm.del).

 

 

 

Lene Espersen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 310 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Vil ministeren kommentere artiklerne ”DM-vinder havde sår på flanken” af 4. april 2008 og ”Lanthanid ikke undersøgt” af 8. april 2008 fra Epona?”

 

Svar:

 

Efter dyreværnslovens § 1 skal dyr behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

 

Ud over de generelle krav i § 1 er der fastsat mere detaljerede regler for forsvarlig behandling af dyr på visse områder, som f.eks. reglen i dyreværnslovens § 17, stk. 1, om, at dyr ikke må dresseres eller bruges til fremvisning, cirkusforestillinger, filmoptagelser eller lignende, hvis dyret herved påføres væsentlig ulempe.

 

Overtrædelse af § 1 og § 17, stk. 1 straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder, med mindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning.

 

Det beror i sidste instans på domstolenes konkrete vurdering af de relevante omstændigheder i den enkelte sag, om der er sket en overtrædelse af bestemmelserne i dyreværnsloven.

 

Da en kommentar til de i spørgsmålet nævnte artikler i princippet kan indebære en stillingtagen til, om dyreværnslovens § 1 og § 17 er overtrådt, finder Justitsministeriet det af principielle grunde rigtigst ikke at udtale sig herom.