Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

København, den 16. juni 2008

Sagsnr.: 12089

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 21. maj 2008 udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

 

Spørgsmål 309:

”Vil ministeren kommentere artiklen ”Mange døde kreaturer i Løvel” fra Viborg Folkeblad den 11. april 2008?”

 

 

Svar:

Fødevareregion Nord har den 11. april 2008 anmeldt landmand Per Vorre for høj dødelighed blandt sine køer. Landmanden har ved tidligere besøg af regionens kontrollanter fået indskærpelser samt to politianmeldelser for restkoncentration af penicillin i mælken og manglende mærkning af dyr. Fødevareregion Nord besøgte sammen med politiet ejendommen den 20. maj 2008, hvor der fandtes flere overtrædelser af dyreværnsloven, og der anbefaledes i den forbindelse forskellige pålæg.

 

Fødevarestyrelsen har undersøgt dødeligheden for de sidste 13 måneder i den pågældende besætning, hvor der findes en dødelighed blandt køer i besætningen på ca. 22 %. Dette er unormalt højt.

 

Opgørelser for 2007 over dødelighed blandt danske kvæg viser, at den gennemsnitlige dødelighed i de 10 % værste besætninger ligger på 10,7 % eller derover for køer. Den totale gennemsnitlige dødelighed for køer er 5,6 %. Disse tal stammer fra kvægdatabasen og er oplyst af Dansk Kvæg.

 

Fødevarestyrelsen kender ikke til dødsårsagerne i pågældende besætning. Det er op til politi og domstole at afgøre, om der ligger strafbare årsager til grund for dødeligheden i besætningen.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

         /Michael Riff Alexandersen