Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 23. juni 2008

Sagsnr.: 11876

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 20. maj 2008 (FLF- alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

 

Spørgsmål 307.

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 13/5-08 fra Schiller Instituttet vedrørende den globale fødevarekrise, jf. FLF alm. del – bilag 286.”

 

 

Svar:

Den internationale fødevarekrise har betydelige konsekvenser især for udviklingslandene og den bunder i en række komplicerede sammenhænge, der har indvirkning på såvel krisens længde som dybde.

 

På FN’s møde i Rom her primo juni har krisen været drøftet, og det lykkedes 180 lande at blive enige om nogle vigtige initiativer, der skal afbøde nogle af virkningerne og gerne være med til minimere risikoen for fremtidige kriser, hvilket bl.a. afspejler sig i deklarationens indledning, som lyder ”Vi forpligter os til at eliminere sult og at sikre fødevarer til alle, i dag og i morgen”.

 

Målet er altså klart og midlerne omfatter bl.a. tilskyndelse til øgede investeringer i landbruget, øget landbrugsproduktion i de fattige lande bl.a. via forbedret adgang til kunstgødning, lige som det anbefales at få gang i forhandlingerne i verdenshandelsorganisationen WTO - den såkaldte Doha-runde, så disse forhandlinger om øget frihandel og liberalisering fører til et hurtigt og succesfuldt resultat, der gavner de fattige landes fødevareforsyning og fødevareproduktion.

 


Schiller Instituttet har i henvendelsen af 13. maj 2008 til Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri præsenteret deres bud på en række tiltag, som instituttet ser som løsninger på den akutte internationale fødevarekrise. En del af tiltagene forekommer umiddelbart at ligge på linie med de anbefalinger, som man på mødet i Rom er blevet enige om, men Schiller Instituttet har også forslag til tiltag, der ikke matcher de anbefalinger, som man på mødet i Rom er kommet frem til, bl.a. om øget frihandel og liberalisering.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Søren Sørensen