Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 30. maj 2008

Sagsnr.: 10501

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 15. maj 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 301-304) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 304:

Vil ministeren kommentere vedlagte ønske fra Vorupør pramforening af 14. maj 2008 om fritagelse for kvoter på rødspættefiskeri?

 

Svar:

Rødspættefiskeri i danske farvande er begrænset af de kvoter, der er fastlagt af EU. Det er således ikke korrekt, som det anføres af Vorupør pramforening, at fiskeriet altid har været fritaget for kvoter.

 

Hovedparten af de mindre danske fartøjer reguleres under det såkaldte MAF-ordning (Mindre Aktive Fartøjer), hvor reguleringen sker ved rationsfiskeri. MAF-fartøjerne fisker på de mængder af de forskellige kvoter, der svarer til dette fartøjssegmentets andel af disse fiskerier i perioden forud for indførelse af Ny Regulering. Rationerne tilpasses løbende over kvoteåret. I det omfang, der er plads til det indenfor rådighedsmængden, vil der være mulighed for at øge rationerne eller eventuelt lade dem bortfalde i perioder. I forbindelse med gennemførelsen af Ny Regulering blev det besluttet, at MAF fartøjerne så vidt muligt skulle reguleres med tre-måneders rationer i stedet for rationer gældende for én måned. Denne ændring medfører øget risiko for kvoteovertræk, hvis fiskeriet reguleres med høje rationer eller uden rationsloft.

 

I 2007 blev de mængder, der var afsat til MAF fiskernes rødspættefiskeri i Nordsøen og Skagerrak opfisket med henholdsvis 84 % og 96 %.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/Mogens Schou