Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 9. juni 2008

Sagsnr.: 12057

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 15. maj 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 299 - 300) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 300:

 

” Hvordan vil ministeren sikre, at indholdet af sukker i produkter formidles til forbrugerne, så det er i overensstemmelse med de danske anbefalinger og kostråd på alle typer produkter?”

 

Svar:

 

Som nævnt i min besvarelse af spørgsmål 299 er der en grundlæggende forskel mellem den type oplysninger, der gives i danske anbefalinger og kostråd (herunder Nordiske Næringsstofanbefalinger) og den type oplysning, der gives ved mærkning med næringsindhold.

 

Hvor kostanbefalingerne forholder sig til det generelle kostindtag spredt over en lang række fødevarer over hele dagen og til sammensætning af en varieret kost, giver mærkning med næringsindhold information om det enkelte produkts indhold af næringsstoffer og deres energimæssige betydning for kroppen. I den forbindelse er det relevant at oplyse om det totale sukkerindhold.

 

Jeg ser derfor ikke umiddelbart et problem i forhold til de danske anbefalinger ved mærkning med en referenceværdi for totalsukker, så længe denne referenceværdi ikke er vildledende i sig selv.

 

Som allerede oplyst overfor udvalget verserer der i øjeblikket to sager ved Fødevarestyrelsen, hvor der vil blive taget stilling til om referenceværdien for totalsukker 90 g i konkrete tilfælde er vildledende.

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Kristine Lilholt Nilsson