J.nr. MST-106-00001

 

Den 21. december 2007

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 360 (alm. del) stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

 

SpørgsmÃ¥l      

Vil ministeren redegøre for adgangen til den udregningsdatabase, som er oprettet i forbindelse med husdyrloven og som kommunerne skal bruge for at udregne udvaskningen/overskuddet af N fra husdyrbrugene i forbindelse med udvidelse. Herunder forudsætninger og præmisser for, hvordan databasen beregner udledningen.

 

Svar

Ansøgere der benytter IT-ansøgningssystemet www.husdyrgodkendelse.dk kan via en ”knap” få adgang til udregningsdatabasen og de beregninger der er foretaget i forbindelse med den aktuelle ansøgning om miljøgodkendelse af et husdyrbrug. Kommunerne kan via deres adgang til de indsendte skemaer benytte samme knap for at se de samme beregninger.

 

Er man ikke bruger af IT-ansøgningssystemet kan man få adgang til FarmN via www.farm-N.dk/farmNtool, hvor der kan indtastes oplysninger, og foretages beregninger i et nyt udregningsskema.

 

Udvaskningen/overskuddet af N fra husdyrbrugene beregnes ved hjælp af den videnskabeligt baserede bedriftsbalancemodel FarmN, der på basis af oplysninger om bedriftstype, antal dyr, staldtype, sædskifte og jordtype beregner en gennemsnitsudvaskning for den pågældende bedrift. Be

regningen tager udgangspunkt i den ansøgende bedrifts samlede kvælstofbalance (overskud), efterfulgt af en beregning af de fire tabsposter ammoniakemission, denitrifikation, ændring af jordens kvælstofpulje og udvaskningen af nitrat.

 

Belastningen af nitrat på grundvand, fersk og marint overfladevand beregnes som nitratudvaskningen fra rodzonen korrigeret for reduktionen af nitrat mellem rodzone og recipient.

 

FarmN er udviklet af Det jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Århus Universitet. Valget af FarmN som beregningsmodel for nitratudvaskningen ved ansøgninger om miljøgodkendelser af husdyrbrug følger af anbefalingerne i det vejledningsarbejde, der ligger til grund for lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug.

Â