Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 14. december 2007

Sagsnr.: 5962

 

 

 

 

 

 

 

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 4. december 2007 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 29, alm. del:

 

Spørgsmål 29:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte henvendelse fra Kurt Larsen, Rienta Vine Ikast vedrørende kontrol af vin fra fritidsvirksomhed.”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Kontrolafdeling Herning har oplyst, at baggrunden for brevet af 30. november 2007, som spørgsmålet henviser til, er en telefonisk henvendelse fra Kurt Larsen til kontrolafdelingen vedrørende vejledning om etablering af en fødevarevirksomhed. Under samtalen fik kontrolafdelingen den opfattelse, at det drejede sig om en engrosvirksomhed for vinhandel. Kurt Larsen fik derfor oplyst, at der i så fald skulle betales for fødevarekontrollen af virksomheden.

 

Efter denne telefonsamtale indsendte Kurt Larsen blanket til registrering af virksomheden. Samtidig med denne registreringsblanket fremsendte han brevet af 30. november 2007. Af blanketten fremgik, at han ville etablere en detailvirksomhed.

 

Kontrolafdeling Herning kontaktede som opfølgning Kurt Larsen telefonisk og fik bekræftet, at han ville etablere en detailvirksomhed. Kontrolafdelingen kunne derfor oplyse, at han som detailvirksomhed var fritaget for at betale for fødevarekontrollen. Kurt Larsen tilkendegav derefter, at han i så fald trak sin klage tilbage.

 

På den baggrund anser Kontrolafdeling Herning brevet af 30. november 2007 som besvaret og sagen afsluttet. Fødevarestyrelsen kan tilslutte sig dette.

 

Med hensyn til den årlig afgift for registrering i næringsbasen kan det oplyses, at dette er fastsat i den under økonomi- og erhvervsministeren hørende lov om næringsbreve til visse fødevarevirksomheder.

 

I relation til det i brevet rejste spørgsmål om behovet for kontrol med virksomheder, som alene importerer færdigpakkede varer, skal bemærkes, at det senere års erfaringer viser nødvendigheden af en sammenhængende og dækkende kontrol af alle fødevarer på det danske marked. For importører er kontrollen ikke mindst nødvendig af hensyn til fejl opstået i tidligere omsætningsled.”

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

                                                                                                            /Lisbet Nielsen