Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 5. juni 2008

Sagsnr.: 11989

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 9. maj 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 285) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 285:

 

”Skal svaret på FLF alm. del - spørgsmål 197, forstås sådan, at der hverken i justitsministeriet eller i fødevareministeriet findes noget samlet overblik over, hvor mange af de anmeldelser myndighederne foretager af ulovlig transport af dyr, der fører til sigtelse?”

 

Svar:

 

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen og Justitsministeriet.

 

Justitsministeriet udtaler i den forbindelse følgende, som jeg skal henholde mig til:

 

”Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 197 fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, udarbejder Rigspolitiet løbende statistik over antallet af sigtelser i sager vedrørende overtrædelse af dyreværnsloven, men Rigspolitiet kan ikke på baggrund af denne statistik oplyse, hvor mange sigtelser der er rejst mod vognmænd for ulovlig transport af dyr siden 2000.

 

Som det imidlertid også fremgår af den nævnte besvarelse, har Rigspolitiet siden midten af 2007 udarbejdet en særlig statistik over visse typer af overtrædelser af bekendtgørelsen om beskyttelse af dyr under transport. Det drejer sig om overtrædelser omfattet af klippekortordningen for dyretransporter.

 

Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at det påhviler politidirektørerne og statsadvokaterne at indberette alle afgørelser, herunder også afgørelser om indstilling af efterforskning og afgørelser om påtaleopgivelse, i sager vedrørende overtrædelse af regler om dyretransport til Fødevarestyrelsen, jf. herved Rigsadvokatens Meddelelse 2/2008 af 10. januar 2008 vedrørende sager om overtrædelse af dyreværnslovgivningen, pkt. 7.1. Denne indberetningspligt skal ses i lyset af, at Fødevarestyrelsen skal have mulighed for at vurdere, om der eventuelt er grundlag for administrativt at tilbagekalde en transportautorisation, jf. transportbekendtgørelsens § 30, stk. 1.

 

Politidirektørerne og statsadvokaterne skal endvidere indberette alle strafferetlige afgørelser, herunder også afgørelser om indstilling af efterforskning og afgørelser om påtaleopgivelse, i sager mod landmænd for overtrædelse af dyreværnsloven til Fødevarestyrelsen, jf. samme rigsadvokatmeddelelse, pkt. 7.3. Endelig skal også – med henblik på Fødevarestyrelsens fastsættelse af en frist for beståelse af en kontrollerende prøve om behandling af dyr under transport – alle afgørelser, hvor en tiltalt idømmes eller vedtager en betinget frakendelse af retten til erhvervsmæssigt at beskæftige sig med transport af dyr, indberettes til Fødevarestyrelsen, jf. rigsadvokatmeddelelsens pkt. 7.3.

 

Som det fremgår ovenfor, er Rigsadvokatens Meddelelse 2/2008 udsendt den 10. januar i år, og det er på den baggrund Justitsministeriets forventning, at Fødevarestyrelsen i videre omfang end hidtil vil blive gjort bekendt med udfaldet af sager om overtrædelse af reglerne om transport af dyr og/eller dyreværnslovgivningen i øvrigt.”

 

Fødevarestyrelsen oplyser følgende, hvortil jeg ligeledes skal henholde mig:

 

”Fødevarestyrelsen modtager løbende kopi af alle politianmeldelser af dyretransporter, foretaget af Fødevarestyrelses medarbejdere i fødevareregionerne og centralt i Mørkhøj.

 

Fødevarestyrelsen modtog kopi af 284 anmeldelser i 2005, 190 anmeldelser i 2006 og 167 anmeldelser i 2007.

 

Desuden har Rigsadvokaten anmodet samtlige politikredse om at indsende kopi af alle domme og andre afgørelser, der er faldet i forbindelse med anmeldelser af dyretransporter mv. til Fødevarestyrelsen”

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Heidi Søltoft