Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri     

 

Den  7. maj 2008

 

 

 

       Fødevareministerens tale ved samrådet i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 7. maj 2008

 

DET TALTE ORD GÆLDER

 



Spørgsmål Y:                                   

”Hvilke initiativer vil ministeren tage for at få udfaset de seks såkaldte azofarvestoffer, der er mistænkt for at gøre børn hyperaktive”.


 

Svar:                                                  

 

Indledning:

Udvalget har kaldt mig i samråd for at redegøre for, hvilke initiativer jeg vil tage med henblik på at få udfaset de azofarvestoffer, der er mistænkt for at gøre børn hyperaktive.

 

Baggrund:                                        

Som udvalget ved, er baggrunden for, at vi i dag drøfter azofarvestoffer, resultaterne fra den såkaldte Southampton undersøgelse, som blev offentliggjort i ”The Lancet” sidste år. Undersøgelsen viste, at indtagelse af en blanding af 5 azofarvestoffer, og et andet farvestof (E 104) samt et konserveringsstof kan gøre børn hyperaktive.

 

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har efterfølgende foretaget en vurdering af undersøgelsen, og EFSA’s konklusion på undersøgelsen er, at der ikke er belæg for at ændre de aktuelle stoffers ADI-værdi, det vil sige værdien for, hvor meget et menneske kan tåle at indtage pr. dag hele livet.

 

EFSA påpegede i deres vurdering, at Southampton undersøgelsen var behæftet med flere fejl, der betyder,

 

at EFSA ikke kan komme frem til den samme konklusion som Southampton undersøgelsen. Danske eksperter fra Fødevareinstituttet har erklæret sig enige med EFSA.

 

Jeg vil ikke gå i detaljer med de mange tekniske usikkerheder ved undersøgelsen, som EFSA påpeger, men kan i den forbindelse henvise til mit svar på udvalgsspørgsmål FLF alm. 244.

 

Lovgivning:                                      

Jeg vil understrege, at reglerne vedr. tilsætningsstoffer er fuldt EU-harmoniseret.

 

Udgangspunktet for anvendelse af tilsætningsstoffer i dag, herunder farvestoffer, er, at stofferne har  undergået en risikovurdering i EFSA. Stofferne må således kun anvendes, hvis de er sundhedsmæssigt acceptable.

 

Alle tilsætningsstoffer bliver i disse år underkastet en fornyet risikovurdering, og en revurdering af farvestofferne har i EU haft høj prioritet og er igangværende.

 

Det vil naturligvis i forbindelse med revurdering af azofarvestofferne være oplagt at inddrage den nyeste viden om stoffet, herunder viden om et stofs mulige påvirkning af børn i retning af hyperaktivitet.

 

 

 

 

Erhvervets tiltag:                            

I forbindelse med den aktuelle problemstilling har Fødevarestyrelsen bedt Bryggeriforeningen og FødevareIndustrien om oplysninger om de aktuelle anvendelser af azofarvestoffer i dansk producerede produkter.

 

Så når jeg nu  i dag bliver spurgt om, hvilke initiativer jeg vil tage i forhold til at udfase azofarvestoffer, er mit udgangspunkt, at der allerede de senere år, på frivillig basis, er foretaget udfasning af brugen af disse stoffer.

 

Læskedrikbranchen under Bryggeriforeningen har nedbragt brugen af azofarvestoffer, så der i dag kun er azofarvestoffer i 2 % af alle sodavand, og har ydermere givet hinanden håndslag på at udfase azofarvestoffer fuldt ud.

 

Fødevareindustrien har oplyst, at de igennem flere år har opfordret deres medlemmer til ikke at anvende azofarvestoffer. De få, der fortsat anvender disse stoffer, søger efter alternativer. Ifølge Fødevareindustrien er dette begrundet i, at forbrugerne ikke føler sig trygge ved stofferne efter den megen omtale.

 

 

 

Forbrugerrådet:                              

At stofferne ikke anvendes i stort omfang i dansk producerede varer, synes jeg også klart afspejles i den liste over produkter med såkaldt ”farlige” farvestoffer, som Forbrugerrådet har sat på sin hjemmeside. Kigger man listen igennem, er det kun ganske få produkter, der er dansk producerede, hvilket klart indikerer, at azofarvestoffer efterhånden er ved at være udfaset fra dansk producerede varer. Jeg vil dog understrege at farvestofferne er lovlige og ikke farlige ved de fastsatte grænseværdier.

 

Afsluttende bemærkninger:           

Der skal ikke herske tvivl om, at regeringen og jeg har taget denne sag alvorligt.

 

Regeringen henholder sig til EFSA’s og Fødevareinstituttets vurdering af Southampton undersøgelsen.

 

Der er imidlertid i lyset af offentliggørelsen af Southampton undersøgelsen og efterfølgende reaktioner fra bl.a. forbrugerorganisationer, skabt en utryghed hos forbrugerne, som vi naturligvis bør tage alvorligt.

 

Jeg finder derfor, at der kan være behov for at fremskynde EFSA’s revurdering af azofarvestofferne.

 

Derfor har vi også fra dansk side foranlediget, at azofarvestofferne drøftes i en ekspertgruppe i Kommissionens regi, netop med henblik på at fremskynde revurderingen af azofarvestofferne. Det forventes at Kommissionen indkalder til et møde allerede i maj måned.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                            Â