Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 9. juni 2008

Sagsnr.: 11946

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 7. maj 2008  (FLF Alm. del - spørgsmål nr. 276) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 276:

 

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på FLF alm. del – samrådsspm. Y den 7. maj 2008 om azo-farvestoffer redegøre for EFSA’s kompetencer i forhold til at vurdere stoffernes adfærdsmæssige konsekvenser?

 

Svar:

 

Jeg kan oplyse, at alle medlemmer af EFSA’s ekspertpaneler udpeges efter åbent opslag, og at panelet sammensættes ved at vælge de højest renommerede videnskabsfolk, således at det samlede panel dækker hovedparten af de relevante områder, som et givet panel skal beskæftige sig med.

 

I AFC panelet (Panel of additives, flavourings, processing aids and materials in contact with food), der bl.a. rådgiver om tilsætningsstoffer og har udtalt sig om Southampton undersøgelsen, er der flere højtestimerede videnskabsfolk med kompetencer inden for en lang række relevante områder.

 

Såfremt der skulle opstå spørgsmål inden for områder, som ikke er dækket med specifik ekspertise inden for panelet selv, suppleres med eksterne eksperter.

 

I forbindelse med EFSA’s vurdering af Southampton undersøgelsen, inviterede arbejdsgruppen, der var nedsat til at vurdere undersøgelsen, otte særlige eksperter indenfor adfærdsforskning udvalgt efter deres videnskabelige dygtighed, således at de dækkede et bredt område inden for adfærdsforskning. Herudover blev panelet suppleret med to eksperter i statistik til at vurdere de statistiske metoder, der var anvendt i Southampton undersøgelsen.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Kristine Lilholt Nilsson