Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 9. juni 2008

Sagsnr.: 11946

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 7. maj 2008 (FLF Alm. del - spørgsmål nr. 275) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 275:

 

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på FLF alm. del – samrådsspm. Y den 7. maj 2008 om azo-farvestoffer oplyse, hvilke produkter, hvor brugen af azo-farvestoffer ikke kan udfases?”

 

Svar:

  

Indledningsvis vil jeg gøre opmærksom på, at det er lovligt at anvende azofarvestoffer, men industrien har i stor udstrækning valgt at udfase stofferne.

 

Fødevarestyrelsen har fra DI Fødevarer fået oplyst følgende, hvortil jeg henholder mig:

 

”DI Fødevarer’s  medlemmer har allerede for år tilbage udfaset brugen af azofarvestoffer i produkter til det danske marked. Imidlertid er der enkelte virksomheder, som har udenlandske kunder, der kræver brugen af azofarvestoffer. Fødevareindustrien oplyser i den sammenhæng, at det er relativt tilgængeligt at anvende andre farvestoffer end azofarvestoffer.

 

Det eneste sted, hvor DI Fødevarer har fået en indikation af, at det kan være et problem at erstatte azofarvestoffer, er i produkter med alkohol, fordi alkoholen gør de øvrige farvestoffer ustabile.”

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/Kristine Lilholt Nilsson