Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 13. maj 2008

Sagsnr.: 11881

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 24. april 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 266) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 266:

”Vil ministeren oplyse hvor stor en procentdel af besætninger, der skal udpeges til velfærdskontrol, for at man kan sige, at velfærdskontrollen er effektiv”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Omfanget af velfærdskontrol i besætninger med landbrugsdyr og heste er fastlagt i Justitsministeriets bekendtgørelse om stikprøvekontrol for landbrugsdyr og heste, hvoraf det fremgår, at der hvert år skal gennemføres stikprøvekontrol af velfærd i mindst 5 % af alle besætninger med mindst 10 dyr.

 

Fødevarestyrelsen udpeger derfor årligt fra Centralt Husdyrbrugs Register (CHR) 5 % af besætninger med mindst 10 kreaturer, svin, får, geder, heste, mink, æglæggende høner, slagtekyllinger samt andet slagtefjerkræ (gæs, ænder, kalkuner) til velfærdskontrol. Der er i 2008 udpeget i alt 1785 besætninger med disse dyrearter til velfærdskontrol, hvor kvæg og svinebesætninger udgør hovedparten af besætningerne.

 

Fødevarestyrelsen har siden 2004 anvendt risikobaseret udpegning af besætninger til velfærdkontrol med henblik på at gennemføre velfærdskontrollen i de besætninger, hvor der er størst risiko for velfærdsproblemer. De anvendte risikoparametre har været besætningsstørrelse og besætningstype, medicinforbrug, og manglende overholdelse af mærkningsbestemmelserne for kvæg. I 2008 er der desuden udpeget svine- og kvæg besætninger til velfærdskontrol på baggrund af deres enten meget høje eller meget lave antal dyr, der er leveret til destruktion.

Der er i Fødevarestyrelsen stor fokus på fortsat at udvikle den risikobaserede udpegning af besætninger til velfærdskontrol, og det undersøges bl.a. om tidligere overtrædelser af dyreværnslovgivningen kan anvendes som risikoparameter. Fødevarestyrelsen vurderer generelt, at det er mere effektivt at forbedre velfærdskontrollen ved at målrette kontrollen mod de besætninger, hvor der er flest velfærdsproblemer frem for at øge omfanget af kontrollerne.” 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Heidi Søltoft