Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 256 som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 16. april 2008 (Alm.del).

 

 

 

Lene Espersen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 256 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Vil ministeren med henvisning til artikel i Effektivt Landbrug: ”Søren Nielsens snit” tilsende udvalget en faglig vurdering af, om den i DR1 21Søndag viste metode til kastration af svin er den mindst smertefulde for svinene?”

 

Svar:

 

Efter dyreværnslovens § 1 skal dyr behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

 

Ud over de generelle krav i § 1 er der fastsat mere detaljerede regler for forsvarlig behandling af dyr på visse områder, som f.eks. reglen i dyreværnslovens § 14, stk. 1, om, at operative indgreb, der kan påføre dyret lidelse bortset fra uvæsentlig smerte af forbigående beskaffenhed, kun må foretages af en dyrlæge, medmindre indgrebet er uopsætteligt. Lidelse og smerte skal begrænses i videst muligt omfang.

 

Efter dyreværnslovens § 14, stk. 3, 1. pkt., kan justitsministeren fastsætte nærmere regler om operative og lignende indgreb, herunder bl.a. regler om kastration. Herudover følger det af dyreværnslovens § 14, stk. 4, at justitsministeren kan fastsætte regler om, at visse typer af indgreb kun må foretages af en dyrlæge eller andet særligt uddannet personale.

 

Bemyndigelserne i § 14, stk. 3, 1. pkt., og stk. 4, er udnyttet ved udstedelse af Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 324 af 6. maj 2003 om halekupering og kastration af dyr, som ændret ved bekendtgørelse nr. 823 af 24. august 2005. Bekendtgørelsen finder anvendelse på kastration af alle dyrearter.

 

Særligt for så vidt angår pattegrise følger det af bekendtgørelsens § 7, stk. 1, at kastration kan foretages uden forudgående bedøvelse, hvis det sker så tidligt som muligt inden for dyrets 2. til 7. levedøgn. Kastration må kun foretages af en dyrlæge eller en person, der er uddannet heri, og som har erfaring med kastration med passende midler og under hygiejniske forhold. Kastration ved overrivning af væv må ikke foretages, og hvis kastrationen foretages efter pattegrisens 7 første levedøgn, skal dyret gives længerevarende smertebehandling, jf. bekendtgørelsens § 7, stk. 2 og 3.

 

Overtrædelse af bekendtgørelsen straffes med bøde eller fængsel i indtil 4 måneder, medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning, jf. bekendtgørelsens § 10.

 

Det beror i sidste instans på domstolenes konkrete vurdering af de relevante omstændigheder i den enkelte sag, om der – ud over en overtrædelse af bekendtgørelsen – samtidig er sket en overtrædelse af dyreværnslovens § 1.

 

Da en udtalelse om, hvorvidt den metode til kastration af svin, som blev vist i et indslag i DR1 21 Søndag, er den mindst smertefulde for svinene, i princippet kan indebære en stillingtagen til, om dyreværnslovens §1 er overtrådt, finder Justitsministeriet det af principielle grunde rigtigst ikke at udtale sig herom eller at indhente en sagkyndig vurdering heraf fra veterinær sagkundskab.