Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 252, som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 16. april 2008 (Alm. del).

 

 

 

Lene Espersen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 252 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Ministeren bedes i fortsættelse af FLF alm. del - spørgsmål 248 redegøre for erfaringerne med forsøgene med anvendelse af foderblandinger, herunder hvad der foreligger af forskningsresultater, eventuelle bivirkninger, hvornår en generel anvendelse af sådanne foderbladninger kan forventes, og om der er mulighed for, at man kan fremskynde tidspunktet for en sådan generel anvendelse.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) ved Aarhus Universitet, hvortil der henvises:

 

”DJF finder, at der er lovende perspektiver i at anvende cikorie og lupin i foderblandinger for at reducere problemer med ornelugt og -smag fra skatol og androstenon i svinekød. Problemet med ornelugt og -smag kan formentlig ikke fuldstændigt elimineres med anvendelse af sådanne foderblandinger, ligesom problemet heller ikke fuldstændigt kan elimineres med kastration, da også so- og galtgrise (kastrerede hangrise) kan have problematisk høje niveauer af skatol.

 

Forsøg ved DJF med op til 25 % lupin eller op til 25 % cikorie i foderet til både orne-, so- og galtgrise viste, at sådanne foderblandinger giver en markant reduktion af skatol i blod og spæk. Forsøg ved DJF har ligeledes vist, at 10 % cikorie eller 25 % lupin i foderet reducerer androstenonlugt og –smag i kød fra ornegrise. De nævnte mængder af cikorie og lupin i foderet gav ikke anledning til dårligere foderudnyttelse eller andre negative bivirkninger. DJF vurderer, at foderet skal iblandes 15-25 % cikorie eller 25 % lupin og gives til grisene de sidste ca. 14 dage før slagtning for at reducere ornelugt og -smag.

 

Hvad angÃ¥r tidshorisont kan de omtalte resultater i princippet anvendes umiddelbart, dog med følgende forbehold: For det første er det ønskeligt at forbedre dokumentationen mht. den samlede virkning pÃ¥ ornelugt, skatol og androstenon bl.a. under produktionsforhold. Desuden kan der være en betydelig indflydelse af forskellige forarbejdningsmetoder af cikorie og lupin, f. eks. tørringstemperaturen, hvilket endnu er ringe belyst. For det andet skal der være tilstrækkelig forsyningssikkerhed, enten via dansk produceret eller importeret cikorie og lupin. Og for det tredje begrænses en umiddelbar anvendelse af, at afsætning af kød fra ikke-kastrerede ornegrise til Tyskland vil være vanskelig, uanset fodringsmæssige muligheder for at reducere problemer med ornelugt og -smag.” Â