Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 29. april 2008

Sagsnr.: 11777

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 16. april 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 243) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 243:

 

”Kan ministeren bekræfte, at DTU Fødevareinstituttet har været involveret i EFSAs vurdering af azofarvestofferne i forbindelse med hyperaktivitet og børn, og at Fødevareinstituttet i forbindelse med ministerens svar på § 20 spørgsmål nr. 1108 i virkeligheden har erklæret sig enig med sig selv?”.

 

Svar:

EFSAs tilsætningsstofpanel, som blandt andet har vurderet resultaterne af Southampton studiet, er sammensat af 21 forskere, som er udvalgt på baggrund af faglighed. Meningen med denne sammensætning er at skabe et uafhængigt og højt fagligt niveau. EFSA vurderinger dannes normalt på baggrund af fuldstændig enighed i panelet. Dersom et enkelt eller flere medlemmer af panelet har en mening, der afviger fra flertallets mening, vil dette kunne udtrykkes som en mindretalsudtalelse.

 

Det er korrekt, at Fødevareinstituttet, DTU, er repræsenteret i EFSAs tilsætningsstofpanel, men EFSAs vurdering af Southampton studiet er blevet vurderet og diskuteret blandt flere forskere på Fødevareinstituttet, som samlet har erklæret sig enige med EFSA.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Kristine Lilholt Nilsson