Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
|
København, den 13. december 2007  |
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 3. december 2007 (Ad FLF alm. del) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål 23:
Spørgsmål 23:
â€Vil ministeren i forlængelse af artiklen â€Bagerens kager er ikke fra fabrikken†bragt i Jyllandsposten den 10. oktober 2007 oplyse, om der er fastsat en grænse for, hvor stor en del af fremstillingsprocessen, der skal være foretaget i den enkelte butik, hvis der pÃ¥ varen stÃ¥r hjemmelavet?â€
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmÃ¥let for Fødevarestyrelsen, der har meddelt mig, at ved vurderingen af, hvorvidt anprisningen â€hjemmelavet†kan anvendes uden at vildlede forbrugerne, afhænger det af en konkret vurdering i den enkelte sag. Faktorer, der bl.a. tages med i vurderingen, er, om der er anvendt egen opskrift, om der er fremstillet fra bunden, herunder om der anvendes rÃ¥varer eller halvfabrikata og hvor fødevaren er fremstillet eller solgt. Det forhold, at fødevaren sælges et andet sted end der, hvor den er fremstillet, kan ikke i sig selv begrunde, at fødevaren ikke kan kaldes â€hjemmelavetâ€. Â
Der er sÃ¥ledes ikke fastsat absolutte grænser for, hvornÃ¥r noget kan kaldes â€hjemmelavetâ€.
Eva Kjer Hansen
                                                                                                                                 Â
                                                                                                             /Kristine Lilholt Nilsson