Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 13. december 2007

Sagsnr.:

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 3. december 2007 (Ad FLF alm. del) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål 23:

 

Spørgsmål 23:

”Vil ministeren i forlængelse af artiklen ”Bagerens kager er ikke fra fabrikken” bragt i Jyllandsposten den 10. oktober 2007 oplyse, om der er fastsat en grænse for, hvor stor en del af fremstillingsprocessen, der skal være foretaget i den enkelte butik, hvis der på varen står hjemmelavet?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har meddelt mig, at ved vurderingen af, hvorvidt anprisningen ”hjemmelavet” kan anvendes uden at vildlede forbrugerne, afhænger det af en konkret vurdering i den enkelte sag. Faktorer, der bl.a. tages med i vurderingen, er, om der er anvendt egen opskrift, om der er fremstillet fra bunden, herunder om der anvendes råvarer eller halvfabrikata og hvor fødevaren er fremstillet eller solgt. Det forhold, at fødevaren sælges et andet sted end der, hvor den er fremstillet, kan ikke i sig selv begrunde, at fødevaren ikke kan kaldes ”hjemmelavet”.  

 

Der er således ikke fastsat absolutte grænser for, hvornår noget kan kaldes ”hjemmelavet”.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

                                                                                                                                  

 

                                                                                                              /Kristine Lilholt Nilsson