Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 28. april 2008

Sagsnr.: 11671

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 8. april 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 223) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 223:

 â€Hvilke forventninger har ministeren til en modernisering af kødkontrollen og hvordan vil ministeren – i overensstemmelse med forliget om fødevarekontrollen fra maj 2007 - opnÃ¥ de aftalte forbedringer af effektiviteten og dermed af kvaliteten af kødkontrollen, sÃ¥ledes at byrderne pÃ¥ slagterierne fremadrettet mindskes uden at der gÃ¥s pÃ¥ kompromis med fødevaresikkerheden?”

 

Svar:

 Lige nu arbejder Fødevarestyrelsen og erhvervet med modernisering af kødkontrollen på flere fronter. Dels med de økonomiske styringsredskaber, dels med arbejdsmiljø og et pilotprojekt om visuel kødkontrol. Disse initiativer vil samlet set kunne forbedre effektiviteten og kvaliteten i kødkontrollen uden at kompromittere fødevaresikkerheden.

 

I forbindelse med fødevareforliget blev der nedsat en arbejdsgruppe, som har udviklet nye bemandingsmodeller for veterinærkontrollens personale ved slagterierne. Modellerne vil blive benyttet  ved budgetlægningen for slagterierne i 2009. Fødevarestyrelsen har oplyst, at bemandingsmodellerne fastlægger kontrolomfang og personalets sammensætning som grundlag for opstilling af kødkontrolbudgettet. På den måde bliver det  synliggjort, hvordan man bruger ressourcerne til de forskellige kontrolaktiviteter i kødkontrollen. Med de nye modeller kan man fremover beregne lønbudgettet direkte på grundlag af den fastsatte kontrolbemanding baseret på slagteriets oplysninger om produktionen.

 

Omkring arbejdsmiljø på slagterierne oplyser Fødevarestyrelsen, at der er udarbejdet en kortlægning af det nuværende omfang af kombinations- og rotationsstillinger i kødkontrollen. På den baggrund er det besluttet, at de tre fødevareregioner skal indføre kombinations- og rotationsstillinger for kødkontrollens personale. Denne modernisering vil betyde mulighed for mere afvekslende arbejde og dermed bedre arbejdsmiljø for veterinærkontrollens personale.

 

Endelig har Fødevarestyrelsen iværksat et pilotprojekt sammen med Danish Meat Association (DMA) om visuel kødkontrol. Fra midten af marts skal alle svineslagterier som led i projektet indsamle data til brug for risikovurderingen, inden man kan omlægge kødkontrollen til visuel kontrol. Samtidig arbejdes der på, via den danske ambassade i Washington, at få en dialog med de amerikanske fødevaremyndigheder for at sikre, at pilotprojektet om visuel kødkontrol opfylder de amerikanske krav.

 

Det vil være en forudsætning for indførsel af visuel kontrol af slagtesvin i Danmark, at de amerikanske fødevaremyndigheder godkender visuel kontrol som mindst lige så god som den traditionelle kødkontrolmetode.

 

Visuel kontrol af slagtesvin vil udgøre et stort skridt i retning af en modernisering af kødkontrollen. Den nye måde at udføre kødkontrollen på tager hensyn til de forhold, som slagtesvinene er opdrættet under, og på den måde udnytter man  fødevarekædeoplysningerne  til at målrette kontrollen mod det, der udgør den største risiko for fødevaresikkerheden, nemlig bakterieforekomsten i kødet.

 

Når pilotprojektet er tilendebragt, skal partierne bag fødevareforliget som bekendt drøfte, hvorvidt der skal igangsættes nye tiltag i lyset af projektets erfaringer.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Jakob Møgelvang