Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
|
København, den 13. december 2007  |
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 3. december 2007 (Ad FLF alm. del) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål 22:
Spørgsmål 22:
â€Vil ministeren i forlængelse af artiklen â€Bagerens kager er ikke fra fabrikken†bragt i Jyllandsposten den 10. oktober 2007 oplyse, om det er korrekt, at industrifremstillet brød ikke skal mærkes, selv om det sælges i en bagerforretning?â€
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har meddelt mig, at det er korrekt, at der ingen regler er, for at ikke-færdigpakkede fødevarer, herunder brød, skal være mærket med fremstillingsmetode. Ved salg over disk har forbrugeren mulighed for at spørge til, hvor og hvordan produktet er fremstillet, ligesom forretningerne frivilligt kan mærke i forretningen med, hvordan produktet er fremstillet.
Når forbrugerne køber brød i et bageri, vil det imidlertid være rimeligt at antage, at de forventer, at det er friskbagt og ikke er fremstillet af optøede, industrifremstillede produkter.
Det er muligt at fastsætte nationale regler om obligatorisk mærkning af ikke-færdigpakkede fødevarer. Der vil med hjemmel i mærkningsbekendtgørelsen kunne udarbejdes en regel om at optøet brød, der sælges som friskbagt, skal ledsages af en oplysning om, at det har været frosset ned.
Jeg har pÃ¥ baggrund af de nævnte artikler bedt Fødevarestyrelsen afklare med de relevante brancheorganisationer, hvordan en sÃ¥dan regel mest hensigtsmæssigt kan udformes.Â
Eva Kjer Hansen
/Kristine Lilholt Nilsson