Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 16. maj 2008

Sagsnr.: 11656

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 7. april 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 217) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 217:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 19/3-08 fra NJV Revision til Føde­vare­region Nord om overtrædelse af autorisationsbekendtgørelsen, jf. FLF alm. del – bilag 209”

 

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst, at virksomheden ikke ønsker at betale bøden, og at føde­vareregionen derfor overdrager sagen til anklagemyndigheden med henblik på dom­stols­prøvelse. Det skal bemærkes, at jeg ikke forholder mig til den konkrete bøde, men fremkommer med generelle oplysninger om reglerne vedrørende registrering og prin­cipperne for sanktionering.

 

./.      Jeg har bedt fødevarestyrelsen om en redegørelse for de generelle forhold på området, og vedlægger notat herom.

 

Jeg har taget initiativ til et regelforenklingsprojekt på fødevareområdet. Det nye initiativ har til formål at undersøge mulighederne for at gennemføre hensigtsmæssige forenk­linger af fødevarelovgivningen. Virksomheder og borgere kan via en postkasse på Føde­vareministeriets hjemmeside komme med forslag til regler, som opleves at være uhen­sigts­mæssige eller bureaukratiske, og som derfor kan gøres enklere eller måske helt undværes til gavn for både virksomheder og forbrugere.

 

Fødevarestyrelsen er på baggrund af de indmeldte forslag i fuld gang med at se på mulighederne for at forenkle fødevarelovgivningen, og de vil blandt andet invitere virksomhedsledere til en nærmere dialog om, hvor forenklinger kan gennemføres.

 

Til sommer vil jeg se på indkomne forslag til regelforenklinger, og se på hvilke regler, der i givet fald kan justeres eller ophæves. Jeg vil indkalde folketingets fødevare­ordførere til en drøftelse af forenklingsforslagene.

 

De højere bødestørrelser for overtrædelse af fødevarelovgivningen, som trådte i kraft den 21. februar 2007, skal evalueres i løbet af det kommende folketingsår. Jeg lægger op til, at der samtidig hermed skal ske en evaluering af den mere konsekvente bøde­sank­tionering, som Fødevarestyrelsen indførte i sommeren 2006 som et led i implemen­teringen af nul-tolerance planen for området.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Thomas Elvensø