Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 208, som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 4. april 2008 (Alm.del).

 

 

 

Lene Espersen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 208 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Baseret på erfaringerne fra Sverige og Holland vil ministeren så skønne over det reelle antal år, det vil tage at udfase ræveproduktion i Danmark, hvis der gennemføres en udfasningslov?”

 

Svar:

 

1. Af Justitsministeriets besvarelse af 6. februar 2008 af spørgsmål nr. 71 (alm. del) fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri fremgår bl.a. følgende om retstilstanden i Nederlandene:

 

”Den danske ambassade i Haag har om retstilstanden i Nederlandene oplyst, at der den 1. april 2008 træder en lov om forbud mod opdræt af dyr til pelsproduktion i kraft. Bortset fra minkopdræt, der ikke omfattes af lovens forbud, er alle dyr, herunder ræve, omfattet af loven. Loven blev vedtaget i 1998 med en overgangsperiode pÃ¥ 10 Ã¥r med henblik pÃ¥ at give de enkelte opdrættere mulighed for at omlægge deres produktion. Forbuddet omfatter bÃ¥de etablering af nye opdrætsfaciliteter og eksisterende opdræt. Der ydes ikke økonomisk kompensation til eksisterende opdrættere.”

 

Den danske ambassade i Haag har på baggrund af oplysninger indhentet fra det nederlandske landbrugsministerium supplerende oplyst, at der i 1998 var ca. 15 opdrættere af ræve i Nederlandene. Om overvejelserne bag det forhold, at man i Nederlandene ikke fandt grundlag for at tildele kompensation til ræveopdrættere som følge af forbuddet, har de nederlandske myndigheder oplyst, at den 10-årige udfasningsperiode blev anset som tilstrækkelig til, at opdrætterne kunne tjene deres investeringer hjem. De nederlandske myndigheder har endelig oplyst, at størstedelen af ræveopdrætterne allerede forud for, at forbuddet trådte i kraft den 1. april i år, enten var ophørt med ræveopdræt eller havde omlagt deres produktion til minkopdræt.

 

For så vidt angår de svenske regler om opdræt af ræve anmodede Justitsministeriet ved brev af 4. april 2008 Udenrigsministeriet om at indhente nærmere oplysninger fra Sverige herom. De svenske myndigheder har endnu ikke besvaret Udenrigsministeriets anmodning, og Justitsministeriet er derfor ikke er i besiddelse af nærmere oplysninger om de svenske regler.

 

   

 

2. Justitsministeriet fremsendte ved brev af 7. april 2008 tre modeller for en fremtidig regulering af ræveproduktion til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

Som det fremgår af model 2 (model for gennemførelse af en lov om forbud mod opdræt af ræve i form af en udfasningslov), kan indførelsen af et sådant forbud udgøre et ekspropriativt indgreb over for én eller flere af de eksisterende ræveopdrættere, medmindre disse gives mulighed for at fortsætte deres opdræt i en vis længere årrække, f.eks. 15 år.

 

Den af Justitsministeriet foreslåede udfasningsperiode på 15 år er baseret på et samlet skøn over indgrebets beskaffenhed. I dette skøn er bl.a. indgået en vurdering af indgrebets intensitet, herunder navnlig i relation til de opdrættere, der alene driver virksomhed med ræveopdræt.

 

Justitsministeriet finder ikke, at der på grundlag af de oplysninger, som ministeriet har indhentet fra Nederlandene, er grundlag for at revidere det anlagte skøn.