Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

København, den 8. april 2008

Sagsnr.: 11582

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 1. april 2008 (alm. del – spørgsmål nr. 196) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 196:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 31/3-08 fra Mejeriforeningen vedrørende udkast til beretning om anvendelsen af Lurmærket, jf FLF alm. del – bilag 191.”

 

Svar:

 

Udvalget har bedt mig om at kommentere en henvendelse fra Mejeriforeningen, som vedrører udkast til beretning om anvendelsen af Lurmærket. Jeg vil holde mig til at kommentere de spørgsmål, der vedrører Fødevareministeriets ressort.

 

Jeg kan bekræfte Mejeriforeningens oplysning om, at Forbrugerrådet er fremkommet med bemærkninger til Fødevarestyrelsen i sagen. Jeg kan supplerende oplyse om, at anmeldelsen i den konkrete sag blev foretaget af Margarineforeningen.

 

Vedrørende Lurmærkernes overdragelse

Jeg kan bekræfte Mejeriforeningens oplysning om, at Lurmærkerne blev overdraget til Mejeriforeningen i 1991, men således at ministeriet fortsat havde en vis indflydelse på mærkernes anvendelse. Det er ligeledes korrekt, at ministeriets involvering i mærkerne blev ophævet ved den endelige overdragelse i 1997.

 

Erhvervsmæssige konsekvenser

Jeg kan bekræfte Mejeriforeningens oplysning om, at adgangen til at anvende Lurmærket er åben for alle danske virksomheder, uanset eventuelt medlemskab af Mejeriforeningen. Jeg kan hertil supplerende oplyse, at eventuel uenighed om mærkernes anvendelse kan indbringes for Landbrugsrådet.

 

I øvrigt bemærkes, at spørgsmålet om hvorvidt et forslag kan siges at have erhvervsmæssige konsekvenser skal ses i forhold til den situation, hvor forslaget ikke gennemføres. Det er op til det enkelte ressortministerium at vurdere, hvornår de erhvervsmæssige konsekvenser er væsentlige. Hvis forslaget ikke var blevet gennemført ville dette i værste fald have medført, at mærkerne, som er opbygget og vedligeholdt af erhvervet, var blevet værdiløse.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Kristine Lilholt Nilsson