Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 17. april 2008 Sagsnr.: 11579  |
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 31. marts 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 195) udbedt sig min besvarelse af følgende:
Spørgsmål 195:
â€Skal ministerens svar pÃ¥ § 20 spørgsmÃ¥l nr. S969 forstÃ¥s pÃ¥ den mÃ¥de, at der er sikkerhed for, at der ikke er hormonforstyrrende stoffer i E 214 og E 215, E 218 og E 219?â€
Svar:
EFSA har i 2004 revurderet risikoen af parabener (E 214-E 219) i fødevarer pÃ¥ bagÂgrund af nye undersøgelser af stofferne.
Ethyl parabenerne (E 214 og E 215) samt methyl parabenerne (E 218 og E 219) viste ingen hormonforstyrrende effekter hos rotter ved de højeste doser, der er blevet testet. Dermed kunne der fastsættes en ADI-værdi (Anbefalet Dagligt Indtag) for E 214, E215, E 218 og E 219, der sikrer, at indholdet af parabener i fødevarer aldrig vil resultere i hormonforstyrrende effekter hos mennesker ved de fastsatte grænseværdier.
Som følge af samme undersøgelse er propyl parabenerne E 216 og E 217 blevet forbudt i fødevarer, da stofferne viste svage hormonforstyrrende effekter i rotter ved den laveste testede dosis, hvorfor man ikke kunne fastsætte en ADI-værdi.
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø