Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 17. april 2008 Sagsnr.: 11549  |
Spørgsmål 191:
â€Vil ministeren i forlængelse af svaret pÃ¥ EUU spm. 1 oplyse grænseværdien for restindhold af glyfosat i henholdsvis havre og brødhvede?â€
Svar:
Maksimalgrænseværdien for glyfosat i korn er fastsat i bekendtgørelse nr. 186 af 11. marts 2008 om pesticidrester i fødevarer. Der er fastsat fælles EU-grænseværdier for glyfosat på 20 mg/kg i havre og 10 mg/kg i hvede.
Â
Grænseværdier for pesticidrester i fødevarer fastsættes ud fra God Landbrugsmæssig Praksis. Det vil sige, at den anvendte mængde pesticid skal være så lav som mulig for at opnå den ønskede effekt på afgrøderne. Grænseværdien for hver pesticid-afgrøde kombination fastsættes ud fra det forventede restindhold i de færdige fødevarer ved korrekt anvendelse. For at en grænseværdi kan fastsættes, skal restindholdet være sundhedsmæssigt acceptabelt. Derfor foretages der altid en risikovurdering af forbrugernes indtag af fødevarer med det forventede restindhold. Grænseværdierne for glyfosat er vurderet at være sundhedsmæssigt acceptable.
Eva Kjer Hansen
/Jakob Møgelvang