Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 190,<DOCUMENT_START> som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 26. marts 2008 (Alm.del).

 

 

 

Lene Espersen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 190 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Vil ministeren redegøre for status på opfølgning af politiforliget for så vidt angår dyreværnsområdet, hvor grupper af betjente i de enkelte politikredse har fået ansvaret for og speciel uddannelse indenfor dyreværnsområdet?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelse af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Rigspolitiet har oplyst, at det fremgår af flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden 2007-2010 og af udmøntningsplanen til denne blandt andet, at dyrevelfærd, herunder i forbindelse med transport af dyr, er et prioriteret indsatsområde for politiet. Det fremgår videre, at dyrevelfærdslovgivningen skal håndhæves ensartet og effektivt over hele landet, og at enheder med specialuddannet personale skal være til rådighed i alle politikredse, samt at håndhævelsen af reglerne skal skærpes, herunder ved indførelse af en klippekortordning for dyretransporter.

 

Ved skrivelse af 7. maj 2007 orienterede Rigspolitiet politikredsene om flerårsaftalens krav på dyrevelfærdsområdet. Politikredsene blev samtidig anmodet om inden 1. juli 2007 at etablere de særlige enheder, og der er i alle politikredse oprettet dyrevelfærdsenheder.

 

I efteråret 2007 afholdt Rigspolitiet i samarbejde med Rigsadvokaten og Fødevarestyrelsen kurser af 2 ½ dags varighed for personale i politikredsenes dyrevelfærdsenheder. I disse kurser deltog 80 kursister.

 

Væsentlige temaer i specialkurset er dyreværnssager og cases vedrørende dyreværnssager. Temaerne omfatter blandt andet vurdering af dyr under transport, dyrs behov for foder, vand, husning og pasning, håndtering og pleje af syge og tilskadekomne dyr, faglig bistand i dyreværnssager, bevisførelse og sikring af dokumentation, indsendelse af materiale til undersøgelse, billeder m.m., dyrlægeerklæringer, udtalelser fra Det Veterinære Sundhedsråd, samarbejde med anklagemyndigheden, assistance fra dyrevelfærdsrejseholdet i principielle eller komplicerede sager, dyrlægen som vidne og tvangsfjernelse eller pasning af dyrene.

 

Det kan supplerende oplyses, at Rigspolitiet afholder kvartalsvise møder med politikredsene, hvorunder kredsene bl.a. orienterer om arbejdet i dyrevelfærdsenhederne. Endvidere afholder Rigspolitiet i samarbejde med politikredsene jævnligt kontrol af dyretransporter, hvorved der løbende sker en styrkelse af politikredsenes kompetencer på dette prioriterede indsatsområde.”