Til Folketinget

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 14. december 2007

Sagsnr.: 5892

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. november 2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 19:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del – samrådsspm. A om rådsmøde – forbrugerbeskyttelse den 5. og 6. december 2007 oplyse, hvor stor en andel af importerede fødevarer, der stikprøvekontrolleres fordelt på varekategorier som kød, æg m.v.?”

 

Svar:

Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om at udarbejde oplysninger til besvarelse af spørgsmålet. Jeg har fået oplyst følgende af Fødevarestyrelsen:

 

”Ved indførsel af animalske fødevarer fra tredjelande, skal samtlige partier føres til kontrol på et veterinært grænsekontrolsted på EU’s ydre grænse. Alle partier underkastes her veterinærkontrol, som består af dokumentkontrol, identitetskontrol og fysisk kontrol. På baggrund af hidtidige kontrolerfaringer er det dog i Fællesskabet vedtaget, at det er forsvarligt at reducere frekvensen af den fysiske kontrol for visse produktkategorier fra bestemte tredjelande. Blandt de partier, som kommer til fysisk kontrol, udtages et mindre antal til nærmere laboratoriemæssige analyser.

 

Nedenfor er anført opgørelsen over de partier af kød- og kødprodukter, mælkeprodukter samt fisk og fiskevarer, som blev indført over de danske grænsekontrolsteder i 2006 samt antallet af prøver udtaget af disse til laboratoriemæssig analyse:

 

 

Antal partier

Antal prøver

Antal partier

Antal prøver

Antal partier

Antal prøver

Antal partier

Antal prøver

Antal partier

Antal prøver

Antal partier

Antal prøver

fersk kød af kvæg, svin, får, geder og heste

 

fersk fisk, frossen fisk og fiskevarer, helkonserves fisk

 

fjerkrækød og -produkter

 

kød og kød­produkter af kaniner samt
opdrættet - og vildt-levende vildt

 

mælk og mælke-baserede produkter

 

andre fiskevarer samt toskallede bløddyr

 

605

62

3854

249

139

8

52

1

50

0

994

21

For så vidt angår animalske fødevarer indført fra de øvrige samhandelslande (EU, Norge og Andorra samt for fiskevarer Island og Færøerne) kan det ikke opgøres, hvor stor en andel af partierne, der stikprøvekontrolleres, idet importørerne i henhold til EU-reglerne hverken skal foretage forhåndsanmeldelse af partierne eller periodevis indberetning af, hvor mange og hvilke fødevarer, de har modtaget. Den offentlige stikprøvekontrol af samhandelsindførte fødevarer foretages derfor hovedsagelig på grundlag af de centralt koordinerede projekter (f.eks. ”Case-by-Case” og projekter vedrørende kemiske forureninger i fødevarer), hvor et prøveantal fastsættes centralt og fordeles mellem fødevareregionerne. Se i øvrigt besvarelsen af FLF alm. del, spørgsmål 20.”

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

/Thomas Elvensø