Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
|
København, den 14. december 2007  |
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. november 2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:
â€Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del – samrÃ¥dsspm. A om rÃ¥dsmøde – forbrugerbeskyttelse den 5. og 6. december 2007 oplyse, hvor stor en andel af importerede fødevarer, der stikprøvekontrolleres fordelt pÃ¥ varekategorier som kød, æg m.v.?â€
Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om at udarbejde oplysninger til besvarelse af spørgsmålet. Jeg har fået oplyst følgende af Fødevarestyrelsen:
â€Ved indførsel af animalske fødevarer fra tredjelande, skal samtlige partier føres til kontrol pÃ¥ et veterinært grænsekontrolsted pÃ¥ EU’s ydre grænse. Alle partier underkastes her veterinærkontrol, som bestÃ¥r af dokumentkontrol, identitetskontrol og fysisk kontrol. PÃ¥ baggrund af hidtidige kontrolerfaringer er det dog i Fællesskabet vedtaget, at det er forsvarligt at reducere frekvensen af den fysiske kontrol for visse produktkategorier fra bestemte tredjelande. Blandt de partier, som kommer til fysisk kontrol, udtages et mindre antal til nærmere laboratoriemæssige analyser.
Nedenfor er anført opgørelsen over de partier af kød- og kødprodukter, mælkeprodukter samt fisk og fiskevarer, som blev indført over de danske grænsekontrolsteder i 2006 samt antallet af prøver udtaget af disse til laboratoriemæssig analyse:
Antal partier |
Antal prøver |
Antal partier |
Antal prøver |
Antal partier |
Antal prøver |
Antal partier |
Antal prøver |
Antal partier |
Antal prøver |
Antal partier |
Antal prøver |
fersk kød af kvæg, svin, får, geder og heste |
|
fersk fisk, frossen fisk og fiskevarer, helkonserves fisk |
|
fjerkrækød og -produkter |
|
kød
og kødÂprodukter af kaniner samt |
|
mælk og mælke-baserede produkter |
|
andre fiskevarer samt toskallede bløddyr |
|
605 |
62 |
3854 |
249 |
139 |
8 |
52 |
1 |
50 |
0 |
994 |
21 |
For sÃ¥ vidt angÃ¥r animalske fødevarer indført fra de øvrige samhandelslande (EU, Norge og Andorra samt for fiskevarer Island og Færøerne) kan det ikke opgøres, hvor stor en andel af partierne, der stikprøvekontrolleres, idet importørerne i henhold til EU-reglerne hverken skal foretage forhÃ¥ndsanmeldelse af partierne eller periodevis indberetning af, hvor mange og hvilke fødevarer, de har modtaget. Den offentlige stikprøvekontrol af samhandelsindførte fødevarer foretages derfor hovedsagelig pÃ¥ grundlag af de centralt koordinerede projekter (f.eks. â€Case-by-Case†og projekter vedrørende kemiske forureninger i fødevarer), hvor et prøveantal fastsættes centralt og fordeles mellem fødevareregionerne. Se i øvrigt besvarelsen af FLF alm. del, spørgsmÃ¥l 20.â€
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø