Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 17. april 2008

Sagsnr.: 5952

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 12. marts 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 179) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 179:

 

”I henhold til de offentliggjorte årsregnskaber for 2005 og 2006 for GASA Nord Grønt a.m.b.a. sælger producentorganisationen de indkøbte varer til GASA Nord Grønt I/S til nøjagtig samme pris, som GASA Nord Grønt a.m.b.a. betaler til de medlemmer, der har leveret frugt og grønt til producentorganisationen. Der opnås således intet provenu i GASA Nord Grønt a.m.b.a. ved videresalget, herunder intet provenu til producentorganisationens finansiering af de gennemførte driftsprogrammer i 2005 og 2006. Vil ministeren på den baggrund oplyse, hvordan GASA Nord Grønt a.m.b.a. har finansieret disse driftsprogrammer?”

 

Svar:

 

Administrationen af støtteordningen til producentorganisationer for frugt og grønt varetages af Direktoratet for FødevareErhverv. Direktoratet har om GASA Nord Grønt a.m.b.a.’s finansiering af driftsprogrammer oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Producentorganisationen GASA Nord Grønt a.m.b.a. har oprettet en driftsfond. Det er denne driftsfond, der ifølge markedsordningen for frugt og grønt kan ydes fællesskabsstøtte til.

 

I henhold til forordningsbestemmelserne skal en producentorganisations driftsfond og

-programmer finansieres af økonomiske bidrag fra de producenter, der er medlemmer, på grundlag af de frugt- og grøntsagsmængder, som reelt er markedsført, eller værdien heraf, og af fællesskabsstøtten. Producentorganisationen kan desuden fastsætte individuelle afgifter. Såfremt individuelle afgifter indgår i driftsfonden, skal følgende krav honoreres: Alle medlemmer af producentorganisationen skal bidrage til driftsfonden, udnyttelsen af driftsfonden skal kunne komme alle medlemmer til gode, og alle skal kunne være med til på demokratisk vis at træffe beslutning om anvendelse af driftsfondens midler og bidrag. En producentorganisations udgifter skal følgelig finansieres via opkrævede salgsafgifter, individuelle afgifter og fællesskabsstøtte.

 

 

 

 

GASA Nord Grønt a.m.b.a., der ejes af producentorganisationens medlemmer, har henlagt salgsfunktionen til GASA Nord Grønt I/S, der derved afsætter GASA Nord Grønt a.m.b.a.’s medlemmers produktion af frugt og grønt. GASA Nord Grønt I/S er et interessentselskab mellem Dansk Landbrugs Grovvareselskabs fødevaredivision Agrova Food og GASA Nord Grønt a.m.b.a. GASA Nord Grønt I/S ejes halvt af Agrova Food (DLG) og halvt af GASA Nord Grønt a.m.b.a.

 

GASA Nord Grønt a.m.b.a. finansierer deres driftsprogrammer via opkrævede salgsafgifter fra GASA Nord Grønt I/S, individuelle afgifter samt fællesskabsstøtte.”

 

 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Rasmus Ørnberg Eriksen