Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 4. april 2008

Sagsnr.: 11435

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 12.marts 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 177 og 178) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål  178:

”Hvordan kontrolleres kravet om, at kalve skal kunne se og røre hinanden i de første leveuger, og hvor ofte foretages denne kontrol?”

 

Svar:

I følge § 4 stk. 1 og 2 i bekendtgørelse om beskyttelse af kalve[1], må kalve under 8 uger holdes i enkeltbokse, såfremt kalvene har mulighed for at se og røre andre kalve. Kravet om at kalve skal have visuel og fysisk kontakt med andre kalve kan dog fraviges, hvis der er tale om syge eller tilskadekomne kalve, der har behov for isolering. I disse tilfælde forventer Fødevarestyrelsen, at der foreligger en dyrlægeerklæring med oplysninger om hvilke dyr, der er omfattet af erklæringen, samt diagnose- og behandlingsdokumentation.

 

Fødevarestyrelsen vurderer kravet om at kalve under 8 uger skal kunne se og røre hinanden udfra kalvens mulighed for at opnå visuel og fysisk kontakt med mindst én anden kalv. 2 kalve i samme boks opfylder således kravet, og for kalve under 8 uger i enkeltboks gælder, at der ikke må være massive skillevægge mellem kalveboksene (§ 4 stk. 2 i kalvebekendtgørelsen). Fødevarestyrelsen mener ikke kravet om fysisk kontakt kan opfyldes ved at kalve simultant kan stikke hovedet ud over forværket i enkeltbokse eller kalvehytter. Kalvehytter med massive vægge må dog gerne benyttes, hvis de er forsynet med en forgård, som støder op til forgården hos en nabokalv, og som er forsynet med åbninger, der tillader at kalvene både kan se og røre hinanden.

 

Fødevarestyrelsen kontrollerer kravet om, at kalve i enkeltbokse skal kunne se og røre hinanden i forbindelse med den såkaldte 5 % stikprøvekontrol af dyrevelfærd, der er fastsat i bekendtgørelsen om stikprøvekontrol af velfærd for landbrugsdyr2, og som hvert år gennemføres i 5 % af alle danske kvægbesætninger med mere end 10 dyr. Der er i 2008 udpeget 735 kvægbesætninger til velfærdskontrol.

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Michael Riff Alexandersen



[1] Bekendtgørelse nr. 999 af 14. december 1993 om beskyttelse af kalve (med senere ændringer).

2 Bekendtgørelse nr. 1143 af 19. december 1993 om stikprøvekontrol af velfærds for landbrugsdyr