Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 4. april 2008

Sagsnr.: 11435

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 12.marts 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 177 og 178) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 177:

”Vil ministeren vurdere de dyrevelfærdsmæssige aspekter af at holde kalve adskilt i deres første leveuger for at undgå spredning af smitte og sygdomme?”

 

Svar:

Reglerne for beskyttelse af kalve, herunder kravene omkring opstaldning af kalve de første leveruger, behandles i øjeblikket i Justitsministeriets arbejdsgruppe for hold af kvæg. I arbejdsgruppen vurderer repræsentanter fra Den Danske Dyrlægeforening, Dyrenes Beskyttelse, Dansk Kvæg, Landbrugsrådet, Det Dyreetiske Råd, Dyreværnsrådet, Århus Universitet (Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet), Fødevarestyrelsen og Justitsministeriet de dyrevelfærdsmæssige forhold for blandt andet kalve.

 

Arbejdsgruppen forventes at offentliggøre sin rapport i 2008, og Fødevarestyrelsen finder det derfor mest hensigtsmæssigt at afvente arbejdsgruppens rapport, som også forholder sig til de velfærdsmæssige aspekter omkring opstaldning af kalve, før der svares på spørgsmålet. 

 

Det skal dog bemærkes, at de gældende regler for opdræt af kalve under 6 måneder er fastlagt i bekendtgørelse om beskyttelse af kalve[1], som hører under Justitsministeriets ressortområde, og som er implementeringen af EU’s kalvedirektiv (91/629/EØF) i dansk lovgivning. Det betyder at eventuelle ændringer af reglerne omkring opstaldning af kalve skal ske med udgangspunkt i EU’s kalvedirektiv, og at Danmark ikke har mulighed for nationalt at indføre lempeligere krav end direktivet. EU-direktivet forventes at blive revideret i 2009/2010.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Michael Riff Alexandersen



[1] Bekendtgørelse nr. 999 af 14. december 1993 om beskyttelse af kalve (med senere ændringer).